Трима водачи са предадени на съд за катастрофата със загинали край Сандански

0
537
Катастрофа
Катастрофа. Снимка: Пламен Пеев, Facebook

Окръжна прокуратура–Благоевград внесе обвинителен акт по дело за тежко пътнотранспортно произшествие, случило се на автомагистрала „Струма“ в района на град Сандански. Катастрофата е отнела живота на двама души и е причинила средни телесни повреди на множество други пострадали.

Тежкото ПТП се е случило на 5 февруари 2019 г. Пътната обстановка е била силно усложнена поради гъста мъгла и драстично намалена видимост. В инцидента са участвали 29 моторни превозни средства, включително товарни композиции, автобуси, лекотоварни и леки автомобили.

В резултат на катастрофата са пострадали над 14 души, включително пътници и водачи, които са били хоспитализирани. Двама от пострадалите са починали вследствие на тежките травми и усложненията от тях.

Един от загиналите мъже е бил ударен от товарна композиция, докато е сигнализирал на останалите участници в движението за настъпилото произшествие. Според свидетели, неговите действия са допринесли за намаляване на скоростта и предотвратяване на по-големи щети. За смъртта му е било проведено отделно наказателно производство.

Материалните щети от катастрофата са значителни, като много от автомобилите са били повредени до степен на негодност за употреба.

В хода на досъдебното производство, водено от Националната следствена служба, са извършени множество експертизи, изследвания, огледи и разпити, за да се установят причините и условията, довели до тежкото произшествие.

Основната причина за катастрофата е била несъобразената скорост на водачите с пътните условия – намалената видимост изисквала движение със скорост не по-висока от 30 км/ч. Управлението с несъобразена скорост е довело до невъзможност за водачите да спрат своевременно, което е предизвикало верижната катастрофа.

След задълбочено разследване и експертна оценка Окръжна прокуратура–Благоевград е установила, че виновното поведение на трима водачи – Г.З., И.Г. и С.С. – е довело до смъртта на двамата загинали и причинените тежки травми на други участници в движението. Те са привлечени в качеството на обвиняеми и предстои делото да продължи в съда.

Тежкото произшествие на автомагистрала „Струма“ подчертава значението на съобразената скорост с пътните условия и внимателното управление на превозните средства при усложнена пътна обстановка. Очаква се съдебното производство да даде справедливост на пострадалите и техните близки.

НАП разпореди проверки на фирмите на Ивелин Михайлов от партия „Величие“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments