Трима тори напуснаха партията на Мей и се обединиха с отцепилите се лейбъристи

0
65
Парламент, Великобритания. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Трима депутати на управляващата Консервативна партия във Великобритания са подали оставка, за да се присъединят към новата независима група, създадена от бивши парламентаристи на лейбъристите, предаде Би Би Си.

Ана Субри, Сара Уоластън и Хайди Алън написаха съвместно писмо до Тереза ​​Май, за да потвърдят заминаването си. Те заявяват, че Брекзит е „предефинирал консервативната партия – отменяйки всички усилия за нейното модернизиране“ и е имало „промяна вдясно“.

Триото проевропейски настоени политици ще се присъедини към новата независима група, съставена от осем депутати от лейбъристите, които подадоха оставка от партията си вчера заради Брекзит и антисемитизма в партията.

Сега новата група има повече депутати в парламента от северно-ирландската Демократична юнионистка партия и е равна на броя на либералдемократите.

Отцепниците се надяват да привлекат съмишленици сред недоволните проевропейски членове на Камарата на общините, както сред консерваторите, така и сред лейбъристите, за да създават центристка сила в британската политика.

Бившият министър Ана Субри, която е твърд противник на Брекзит, се обявява за втори референдум и срещу излизането от ЕС без сделка. Хайди Алън беше активист на движението за оставане в ЕС преди референдума от 2016 г. и оттогава говори за опасностите от напускане на съюза без споразумение. Уоластън, лекар по образование, предупреждава за тежките последици за здравната система при „твърд Брекзит“.

Премиерът Тереза Мей изрази днес съжаление по повод решението на съпартийците й, като подчерта, че процесът по напускане на ЕС не е лесен, но ще продължи съгласно „решението на британския народ“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments