Трима са задържани за нападението в Утрехт

0
125
Гьокман Танис
Снимка: Туитър, Полиция в Утрехт

Нидерландската полиция арестува заподозрения за стрелбата в трамвай в Утрехт, при която бяха убити трима души и ранени петима.

37-годишният Гокмен Танис, родом от Турция, беше намерен няколко часа след нападението в сграда на около 3 км от мястото на нападението. Властите коментираха, че мотивът му за атаката, все е още неясен.

Полицията претърси още няколко имота и арестува други двама във връзка с инцидента, съобщиха холандските медии.

Стрелбата разтърси гражданите на града.


Какво обаче стана в понеделник?

Около 10:45 местно време (09:45 GMT) полицията получила сигнал за стрелба в един от трамваите на кръстовище „24 Октоберплайн“. Според един от свидетелите, „мъж е започнал да стреля диво“. Някои от пострадалите все още са в критично състояние.

Друг очевидец е разказал на нидерландския обществен оператор NOS, че е помогнал на ранена жена, когато трамваят е спрял:

„Погледнах зад себе си и видях някой да лежи зад трамвая. Хората излязоха от колите си … и започнаха да я вдигат. Помогнах да я изтеглим и след това видях нападателя да бяга към нас с вдигнат пистолет. Чух хората да крещят „стрелец“ и аз започнах да бягам.“

Тогава нападателят избягал от местопрестъплението и започна преследването, което продължи почти през целия ден.

Училищата бяха затворени, а мерките за сигурност бяха повишени на летищата и в джамиите, докато полицията за борба с тероризма работеше за намирането на заподозрения. Властите дори публикуваха снимка на заподозрения в социалната мрежа и предупредиха гражданите да не се приближават до него.

Съобщи се, че са извършени редица нападения, а офицерите за борба с тероризма патрулираха по улицата, до която стана атаката.


Какво знаем за заподозрения?

Вчера през деня от полицията определиха стрелбата като „терористичен инцидент“, но по време на пресконференция от вечерта, главният им прокурор коментира, че може и да са „семейни причини“.

Танис е познат на холандската полиция, стана ясно още думите на прокурора.


Каква беше реакцията?

Министър-председателят Марк Рът заяви, че страната е била „разтърсена от атаката„, която той описа като „дълбоко обезпокоителна“.

„Има много въпроси и слухове. Не е ясно какви са мотивите зад тази атака“, каза още Рът.

Той обяви, че подготовката за местните избори ще продължи, както е планирано, но знамената ще бъдат спуснати наполовина. Те ще се проведат на 20 март.


Лидерите от цял свят, включително френският президент Емануел Макрон, испанският премиер Педро Санчес и българският министър-председател Бойко Борисов изразиха съболезнования.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС „стои рамо до рамо с Холандия и нейните граждани по време на тези трудни времена“.

Нивото на заплаха в Утрехт е било понижено след ареста. Вчера то беше повишено на най-високата си степен и паравоенната полиция беше изпратена на летища и джамии. Университетът на Утрехт затвори всичките си сгради, а влаковете не бяха пускани да влязат до централната гара на града.

Утрехт, четвъртият по големина град в Холандия, има население от около 340 000 души. Нивата на престъпността са ниски, а убийствата с оръжие са рядкост, какъвто е случаят и с голяма част от страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments