Трима президенти дадоха старт на газовата връзка между България и Сърбия

0
37
Александър Вучич и Румен Радев
Александър Вучич и Румен Радев. Снимка: Президентство

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан – Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев натиснаха копчето и по този начин дадоха днес старт на газовата връзка между двете балкански страни на официална церемония в Ниш.

Капацитетът на новия газопровод е 1 милиард и 800 милиона кубически метра годишно, като газ ще може да се пренася и в двете посоки. 

Българският президент Румен Радев заяви, че интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а и символ на нарасналите технологични способности на трите държави. По думите му това е едно сътрудничество, което води до устойчиво икономическо развитие на целия регион.

„Той е израз на нашата единна воля да градим заедно нашето европейско бъдеще. Той е израз на амбициозната визия на ЕС за сигурни и надеждни източници на енергия. И аз съм убеден, че освен това интерконекторът ще допринесе за повишаване на инвестиционния интерес към пограничните региони“.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев допълни, че до 2027 година страната му ще удвои износа си на природен газ към Европа и отново количествата показват колко решително ние се движим към крайната цел. 

Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза градовете Нови Искър и Ниш. На наша територия са изградени 62 километра като тяхното строителство започна на 1 февруари. Цената на проекта в България е 76,6 млн. евро. Голяма част от сумата е осигурена чрез заем и собствено финансиране от държавната компания „Булгартрансгаз“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments