Тревожна тенденция: Деца на по 12 години употребяват силни наркотици у нас

0
84
Тийнейджъри
Тийнейджъри. Снимка: Freepik.com

Деца на възраст 12-13 години все по-често употребяват силни наркотици или други упойващи вещества. Много често в тези случаи се стига до пристрастяване, което е много трудно за лекуване. Това сочат наблюденията на Дневен център „Свети Стилиян“ във Варна, в който се помага на непълнолетните лица с проблемно поведение и зависимост към наркотиците.

„В момента капацитетът на центъра за 15 човека, а при нас има 13 човека. В началото за децата е предвиден един месец за адаптация, в който опознават правилата. След това следват най-различни дейности като трудотерапия, терапевтични групи, спортни занимания и други“, заяви пред „БНТ“ психологът Елица Тодорова от сдружение „Отвори очи“.

Според нея голяма част от тях успяват да се възстановят с помощта на екипа, както и да си помогнат един на друг в групата, в което се крие половината от успеха. Също така се работи активно и с родителите, като ежемесечно се правят терапевтични групи с тях, а разговори и консултации се провеждат при нужда и всеки ден.

„Нямах приятели и бях много отхвърлен от момичета. Имах нещастно влюбване, което ме накара да употребявам. Търсихме психолози, но аз се опитвам да си помогна и сам. Получих голяма подкрепа от родителите си, за което им благодаря“, сподели непълнолетен наркозависим от Дневен център „Свети Стилиян“.

Много от подрастващите споделят, че са имали проблеми от лично естество и са трупали омраза към себе си, което ги е накарало да посегнат към наркотиците, като най-лесното и достъпно средство за справяне с неприятните емоции. 

„Започнах да употребявам на 12, а родителите ми се обърнаха към психотерапевт в Бургас. Последва едно спиране и започване. И аз като другите много се мразех заради направени грешки и не си прощавах“, разказа момиче, което се бори със зависимостта си към наркотиците.

Дневен център „Свети Стилиян“ има идея да стартира денонощна дейност, като по този начин ще помогне на голяма част от подрастващите да получат повече грижи, да се откъснат от вредната среда и да създадат нови навици, като по този начин да се преборят по-лесно със зависимостта си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments