Тревожна статистика: Все по-малки деца посягат към чашката

0
192
Алкохол
Снимка: Wikimedia commons

Страната ни застава на челна позиция на още една тревожна статистика. България е на едно от първите места в Европейския съюз по ранна употреба на алкохол, пише агенция Крос. Специална родителска среща в бар учи как да говорим с подрастващите за алкохолните напитки и как да ги отдалечим от първата среща с чашата.

„32% от нашите подрастващи казват, че са опитали алкохол на около 11-годишна възраст. Това е срамна и болна статистика. Не бива да я крием“, заяви Ралица Скорчева от Асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки.

14-15-годишни деца, всъщност, са най-честият контингент, който лекуваме в Клиниката по токсикология. Най-често пият водка, комбинирана с бира, комбинирана с вино. По-рядко уиски. Понякога децата пристигат в тежко безсъзнание“,  заяви д-р Маргарита Гешева от клиниката на токсикология, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Тревожната статистика показва още, че с годините възрастта им спада, а броят им се увеличава. За инициативата, организаторите намират и помощници. Спортисти, актьори и журналисти споделят на родителите как те успяват да говорят с децата си за алкохол, без да бъдат скучни.

„Трябва да говорят с децата си, да почувстват, че все едно не са им родители, да не им забраняват като цяло, а да им разкажат историите си“, каза футболистът Ваня Джаферович.

За 5 години са проведени 125 срещи между родители на четвъртокласници, психолози, производители и вносители на алкохол.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments