Трайчо Трайков: България няма да остане на тъмно и студено заради конфликта между Русия и Украйна

0
42
Трайчо Трайков
Снимка: Facebook

„При евентуален конфликт между Русия и Украйна, България няма да остане на тъмно и студено.“

Това заяви в ефира на „bTV“ бившият енергиен министър Трайчо Трайков. По думите му в сравнение с България, Европа е по-зависима от газа за производство на електроенергия и за битово отопление.

„България е зависима само от един доставчик. Това, което ще се случи у нас, е, че топлофикациите, които горят газ, ще минат на мазут. Това е резервно гориво и би трябвало да се съхраняват разумни количества. Ефектът в Европа ще е преди всичко увеличаване на цените, но и там няма да останат без газ, тъй като ресурсът от Русия е около 30%. В ненормални ситуации всякакви амплитуди в цените са възможни“, подчерта Трайков.

Той добави, че ситуацията с енергийните запаси е критична и определи това като резултат не само от икономически, но и от геополитически процеси. Бившият министър на икономиката и енергетиката изрази мнение, че е нужно Европа да отчете своите грешки и да начертае бъдещи стратегии за действие.

„Европейските структури не подкрепиха сериозно и ангажирано реализирането на газопровода „Набуко“. Това беше истинската алтернатива на руската зависимост“, изтъкна Трайков.

Бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски на свой ред заяви, че е безсмислено да се води и енергийна война на базата на всичко останало. Според него при екстремни ситуации никой не може да прогнозира каква би била цената на газа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments