Тръмп спря търговските преференции за Индия и Турция

0
60
Доналд Тръмп и Нарендра Моди на срещата на Г20 през 2018 г. Снимка: wikimedia commons
Доналд Тръмп и Нарендра Моди на срещата на Г20 през 2018 г. Снимка: wikimedia commons

САЩ планират да прекратят статута за преференциална търговия на Индия по схема, която позволява някои продукти да влизат в САЩ безмитно, предаде Би Би Си.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че Индия не е успяла да увери САЩ, че ще осигури разумен достъп до пазарите си. Индия заяви, че ходът на САЩ ще има „минимално икономическо въздействие“.

САЩ също ще сложат край на преференциалния търговски статут на Турция, заявявайки, че страната вече не отговаря на изискванията.

Това е поредният опит на САЩ да се противопостави на нечестните търговски практики. Тръмп обеща да намали търговския дефицит на САЩ и многократно е призовавал Индия да намали високите мита.

В резултат на това той е наредил на Службата на търговския представител на САЩ (USTR) да премахне Индия от програма, която предоставя преференциално търговско третиране. „По искане на президента Тръмп търговският представител на САЩ обяви днес, че Съединените щати възнамеряват да отнемат статута на Индия и Турция на развиващи се държави, облагодетелствани от програмата за преференции“, се казва в комюнике на Службата на търговския представител.

По смисъла на програмата Индия в момента се възползва от безмитен износ на стойност 5.6 млрд. долара към САЩ.

В писмо до Конгреса президентът на САЩ заяви, че Индия „не е уверила САЩ, че ще осигури справедлив и разумен достъп до пазарите на Индия“.

Този ход е поредният тласък на администрацията на Тръмп да компенсира това, което той счита за несправедливи търговски отношения с други страни. Това настроение доведе до разрушителна търговска война между Вашингтон и Пекин. Продължават преговорите за разрешаване на спора, при който и двете страни наложиха милиарди долари тарифи един на друг.

САЩ също наложиха мита върху вноса на стомана и алуминий. Миналата година Индия отвърна на тези тарифни повишения, като повиши вносните мита върху редица стоки. Промяната на преференциалния статут на Индия идва в предизвикателно време за премиера Нарендра Моди, който се готви за избори тази година.

Прекратяването на търговските преференции може да влезе в сила не по-рано от 60 дни след като бъде уведомен Конгреса на САЩ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments