Тръмп обяви план за повдигане на ограничителните мерки в САЩ

0
104
Доналд Тръмп
Снимка: Donald J. Trump, Facebook

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп oбяви в четвъртък нов триетапен стратегически план за повдигане на ограничителните мерки в САЩ, целящ отваряне на икономиката, въпреки че страната продължава да се бори с пандемията от коронавирус, събощи “Reuters”.

Съгласно плана отделните щати следва да регистрират 14-дневен “низходящ тренд” на заболелите от COVID-19, преди да продължат с облекчаването на ограничителните мерки върху бизнеса, които бяха наложени, за да се ограничи разпространението на вируса.

“Няма да повдигнем едновременно карантинните мерки навсякъде, а ще подходим внимателно и стъпка по стъпка”, коментира Тръмп пред репортери от Белия дом. По-рано този месец президентът обяви, че иска да отвори “ударно” икономиката в цялата страна.

Планът е да се издадат насоки за щатските губернатори, а не заповеди. В известен смисъл това е отстъпление от предишната позицията на президента, която беше, че той има пълната власт да нареди на щатите да повдигнат или наложат ограничителни мерки. Въпросната юрисдикция е на щатите, а не на правителството.

Предвид че отговорността пада върху губернаторите, Тръмп има политическо извинение, в случаи че мерките не преминат по план. Републиканският президент, който планира да се кандидатира отново за поста през ноември, бе остро критикуван в началото на пандемията за подценяване на опасността от заразата.

Предложеният план бе разкритикуван от Рон Клейн, който ръководи антикризисните мерки в борбата с Ебола по време на кабинета на Обама и бе съветник на бившия вицепрезидент Джо Байдън, който отпадна от надпреварата за кандидат-президент на  Демократическата партия на САЩ за изборите през 2020.

“Това не е план, едва се класифицира като опорни точки”, коментира той в Туитър, като посочи, че няма заложено увеличаване на тестването, нито поставени препоръчителни нива на заразата, които да се достигнат, преди да се премине към отваряне на икономиката.

Демократи като говорителят на Белия дом Нанси Пелоси и Джо Байдън, коментираха, че тестването за заболяването е ключово и разкритикуваха Тръмп, че няма заложени конкретни мерки в тази посока.

“Не бих го нарекъл план. Според мен това, което се прилага е в голяма степен хазарт”, коментира Байдън в интервю за “CNN”.

Планът на Тръмп де факто слага край на 30-дневните ограничителни мерки в някои от щатите, които бяха планирани да продължат до края на април. Щати, които постигнат 14-дневен спад на заболелите ще могат да преминат към възстановяване на икономическия живот още в петък, обясни Тръмп. Близо 29 щата ще бъдат в позицията да повдигнат ограничителните мерки скоро, добави още той.

“Новата нормалност”

Преди да започне процесът по повдигането на ограничителни мерки, планът съветва болниците да подготвят “устойчива програма за тестване”, която да включва изследване за антитела сред здравните работници.

Отделните щати ще трябва да са способни да осигурят нужния ресурс за изследване на хора със симптоми на заболяването, както и да са способни да проследят контактните лица. Здравните заведения ще трябва да са способни да осигурят нужното защитно облекло, в случай че се зароди вторична вълна от COVID-19.

Планът предвижда още да се избягва събиране на повече от 10 души на места, където мерките за социална дистанция са неприложими. Пътуването също следва да се ограничи до колкото е възможно, като дистанционна работа следва да се насърчава, а общите части в офисите ограничени.

По време на първата фаза от плана училищата следва да останат затворени, като същевременно обществени места като кина, ресторанти, стадиони и църкви ще могат да работят под “стриктен контрол за спазване на социалната дистанция”.

По време на втората фаза, важаща за щати без признаци на завръщане на вируса, планът съветва да се избягват събирания на повече от 50 души на места, където мерките за социална дистанция са неприложими. Пътуването може да се възобнови, като училища и младежки лагери могат да отворят врати, както и баровете “с минимален правостоящ капацитет”. Болниците ще могат да извършват избирателни операции, тъй като са ключови за финансирането на заведенията.

По време на третата фаза ще се повдигнати всички ограничения на работните места, като координаторът на антикризисната оперативна група към Белия дом д-р Дебора Биркс коментира, че ще се установи “нова нормалност”. Тя включва по-високи хигиенни стандарти и осигуряването на повече пространство между хората, за да се ограничи асимптоматичното разпространение на вируса.

От Белия дом подчертаха подкрепата, която е оказана на д-р Биркс от експерта по инфекциозните болести Антъни Фаучи и директора на Центъра за контрол и превенция на инфекциозните болести Робърт Редфийлд. Тръмп благодари многократно на експертите от подиума на Белия дом.

Президентът настояваше многократно за отваряне на американската икономика, след като ограничителните мерки за борба с коронавируса оставиха милиони американци без работа. Над 20 милиона души в страната са попълнили декларации за безработица през последния месец, след като на близо 90% населението бе наредено да остане по домовете си.

“Удължаване на карантината в комбинация със зараждащата се икономическа криза ще доведе до сериозни и всеобхватни последици за общественото здраве”, коментира Тръмп. Президентът добави още, че това може да доведе до рязко повишаване на злоупотребата с наркотици и алкохол, както и до ръст в броя на самоубийствата и сърдечните заболявания.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments