Тръмп нареди месокомбинатите да останат отворени въпреки опасенията от коронавирус

0
164
Прасе, ферма
Снимка: Wikimedia Commons

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп нареди месокомбинатите да останат отворени въпреки опасенията от коронавирус, за да се гарантират хранителните запаси на страната. Заповедта доведе до обратна реакция от страна на браншови организации, които смятат, че е нужно да се осигури по-добра защита на здравето на работниците.

Президентът взе решението, опасявайки се от евентуален недостиг на хранителни запаси в страната, като се позова на Закона за отбранителната продукция, съгласно който наредбата може да бъде наложена. 

Най-големите месокомбинати в страната, сред които “Smithfield Foods Inc”, Каргрил, “JBS USA” и “Tyson”, преустановиха дейността на 20 кланици и преработвателниф заводи в Северна Америка, след като сред работниците бяха регистрирани случаи на заболели от COVID-19. Ситуацията подклади всеобщите опасенията за световен недостиг на месо. 

Заповедта цели да осигури правна закрила за месокомбинатите, в случай че техен служител се разболее в следствие на изпълнение на служебните си задължения. 

Изпълнителният директор на “Tyson Foods Inc.” Джон Х. Тайсън коментира в неделя, че хранителната верига се “руши” и предупреди за възможен недостиг на месо. 

Преди да издаде изпълнителната заповед Тръмп коментира за репортери от Овалния офис, че се подписва заповед “…която ще реши всякакви проблеми, свързани с правната отговорност на предприятията”, добавяйки: “винаги сме работили съвместно с фермерите. Има достатъчно продукция.”

В изпълнителната заповед от вторник става ясно, че затварянето на един голям комбинат за говеждо месо може да доведе до 10 милиона по-малко порции говеждо на ден

“Затварянето на комбинати заплашва дългосрочното съществуване на месната индустрия, което може да доведе до критични дефицити на стоки от първа необходимост по време на националното извънредно положение”, гласи заповедта. 

Старши представител на администрацията на Тръмп коментира, че американското правителство ще излезе с насоки за ограничаване на риска сред работниците, сред които са оставането по домовете на по-възрастните и страдащи от хронични заболявания рабтници. 

Работническите съюзи не бяха впечатлени. Някои фермери твърдят, че вече е прекалено късно, тъй като много от прасетата вече са евтаназирани вместо да бъдат използвани за продукция. 

“Макар и да споделяме опасенията за бъдещето на месната индустрия в страната, изпълнителната заповед за отваряне на месокомбинатите трябва да поставя сигурността на работниците  на първо място”, коментира Международния съюз на работниците от хранително-вкусовата индустрия.

Съюзът, който е и най-големият синдикат на месопроизводителите в САЩ, изиска от администрацията да задължи използването на “високозащитно облекло”, както и да осигури тестове за ежедневно изследване на работниците. 

Старши представител на администрацията на Тръмп, пожелал да остане анонимен, коментира, че ако не се застави отварянето на месокомбинатите и те останат затворени за неопределен период от време, производствения капацитет в страната може да се свие с до 80%

Съхраняване живота на работниците

Заповедта не доведе до успокоение сред фермери като Хенри Мур от Клинтън, Северна Каролина, който през изминалите няколко седмици е наредил да се направят аборти на хиляди неродени прасета и да се евтаназират множество новородени след първоначалното затваряне на месокомбинатите. 

“Да бъда честен, вече е малко късно за това”, коментира Мур. “Вече има тонове и тонове свинско месо, което никога няма да достигне до пазара.”

“Tyson” обяви в сряда, че затваря два месокомбината, включително и най-големия в Съединените щати, което допълнително ограничи предлагането на месни продукти, предвид че редица други кланици последваха примера на компанията. 

По данни на Центъра за аграрни сведения от вторник американските свинекланници  са обработили общо 283 000 животни, което е спад с около 43% от нивата от преди пандемията. Обработените телета са около 76 000, бележейки спад с близо 38%

Критици на заповедта на Тръмп коментираха, че има добра причина месокомбинатите  да са затворени. 

“Затварянето на месокомбинатите цели постигането на цялостна дезинфекция на съоръженията и съхраняването живота на работниците. В случай че държавната администрация бе излязла с нужните здравни мерки, което все още не е направила, а трябва, нямаше да сме изправени пред толкова голям проблем”, коментира президентът на синдиката на Едрите и дребни търговци на САЩ Стюарт Апълбаум.

Представител на държавната администрация коментира, че правителството е работило съвместно с представители на месопроизводителите за изготвянето на плана за безопасното отваряне на комбинатите. По негови думи има достатъчно работна ръка, с която да се продължи безопасно работа и да се гарантира интегритета на хранителната верига. 

Над 6 500 работници от хранително-вкусовата  промишленост са заразени или изложени на новия коронавирус, като 20 от тях са починали, обяви във вторник Международният съюз на работниците от хранително-вкусовата индустрия .

Представители на администрацията и на републиканците от Кепитъл Хил коментираха, че следва да се осигури правна защита на месопроизводителите от евентуални дела на работници, заразили се с вируса по време на работа. 

Лидерът на мнозинството на Сената Чък Шумер бе попитан по време на телефонна пресконференция, какво смята за предложената от лидера на малцинството Мич Макконъл правна защита в случаи на заразяване на служител. 

“Смятате ли, че е редно работодател да може да принуди служителите си да работят редом с болни хора и да не носи отговорност? Това би било пълен абсурд”, коментира Шумер. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments