Тръмп излъга за Русия и е нарушил закона, каза адвокатът му

0
35
Майкъл Коен. Снимка: wikimedia commons
Майкъл Коен. Снимка: wikimedia commons

Бившият личен адвокат на американския президент Доналд Тръмп Майкъл Коен го обвини в нарушаване на закона, докато е бил на поста си, и заяви за първи път, че Тръмп е знаел предварително за изтичането на откраднати имейли в „Уикилийкс“, които нанесоха значителна вреда на кампанията на съперника му на президентските избори през 2016 г. Хилари Клинтън.

В драматично телевизионно изслушване в Конгреса в сряда Коен каза, че Тръмп е одобрил плащания, за да прикрие извънбрачните си сексуални отношения, в нарушение на законите за финансиране на кампанията, и е подписал личен чек за 35 000 долара през 2017 г., за да възстанови на Коен поне едно от тези плащания.

52-годишният Коен е бил близък помощник на Тръмп от години и свидетелските му показания могат да увеличат правния и политически натиск върху президента на републиканците, но на пръв поглед не представиха неопровержими доказателства за извършване на престъпления, коментира „Ройтерс“.

Коен каза пред комисията на Камарата на представителите, че няма преки доказателства, че Тръмп или неговата кампания са действали заедно с Москва по време на предизборната кампания.

Възможните тайни споразумения са ключова тема на разследването на специалния прокурор Роберт Мюлър, който разследва президента по време на неговите две години в управлението. Тръмп многократно е отричал твърденията, че е получавал помощ от Кремъл.

Нападайки президента като „престъпник“ и „измамник“, Коен заяви, че Тръмп е знаел предварително за публикуването в „Уикилийкс“ на имейли, които бяха откраднати от сървърите на Демократите през 2016 г., което подкопа кандидатурата на демократа Клинтън за президент.

Той каза още, че Тръмп е управлявал преговорите за проект за недвижими имоти в Москва по време на президентската си кампания, дори когато публично заявяваше, че няма бизнес интереси в Русия.

„Не бих използвал думата сговорки“, каза Коен за отношенията на Тръмп с Русия, добавяйки, че има „нещо странно“ за добрите отношения на президента с руския президент Владимир Путин.

Кампанията

„Доналд Тръмп е човек, който се кандидатира за поста, за да направи марката си велика, а не за да направи държавата ни велика. Той няма нито желание, нито намерение да бъде водач на нацията, а само да рекламира себе си и да трупа богатство и власт“, заяви Коен, добавяйки, че президентът е наричал кампанията си „най-великата инфореклама в политическата история“.

Сговорът с Русия

Коен подчерта, че той самият не притежава доказателства, че сговор с Русия за кампанията е имало, но всички знаци сочат натам. Като пример той даде своя среща с Тръмп през юни 2016 г., по време на която синът му – Доналд Тръмп Младши, е влязъл при баща си, държейки се необичайно, и му е казал, че „срещата е уредена“. Малко след това Младши се е срещнал с руската адвокатка Наталия Веселницкая, която му е предложила компромати за Хилъри Клинтън. Тръмп често казва, че синът му има ужасна преценка за хората. Той никога не би уредил каквато и да е среща без одобрението на баща си“, каза Коен.

Коен, който бе осъден, че е лъгал конгресмените в интерес на Тръмп, свидетелства отново, след като започна да сътрудничи на разследването.

Излъгах Конгреса за това кога Тръмп е спрял преговорите си за строежа на Moscow Tower в Русия – твърдях, че това се е случило през януари 2016 г. Това не бе вярно, преговорите ни продължиха с месеци по време на кампанията, каза Коен. „От януари 2016 г. до края на юни той ме пита поне 5-6 пъти „Как върви в Русия?“, имайки предвид този проект“.

„Тръмп излъга, защото никога не е очаквал да спечели изборите. Излъга, защото очакваше да спечели стотици милиони долари от проекта в Москва. Аз също лъгах – защото г-н Тръмп ясно ми показа, чрез личните си изказвания, за които и двамата знаехме, че са лъжа, и чрез лъжите си пред страната, че искаше да лъжа“.

Опиянението

„Когато се запознах с г-н Тръмп, той бе успял предприемач, гигант в недвижимите имоти, икона. Беше опияняващо да бъдеш близо до него. В негово присъствие човек усеща, че е част от нещо по-голямо, че променя света“, каза Коен за началото на работата си за Тръмп. „От самото начало знаех, че той ще ме кара да лъжа, за да защитя бизнес интересите му. Срам ме е да си призная, че намирах това за тривиално, що се отнася до един имотен магнат в частния сектор. Но сега става въпрос за президента – и това вече е важно и опасно“.

Тръмп е лъжец и мошеник

За да подкрепи тези си думи, Коен снабди Конгреса с няколко документа. Сред тях – доказателства, че Тръмп е лъгал за размера на богатството си, понякога раздувайки го, за да бъде вместен в класациите на най-богатите американци, понякога – намалявайки го, за да снижи данъците си.

Бившият адвокат припомни и как е плащал на порнозвезда, за да мълчи тя за аферата си с Тръмп, и каза, че президентът му е наредил да излъже Мелания Тръмп. „Едно от нещата, за които съжалявам най-много, е, че излъгах Първата дама. Тя е добър, мил човек. Уважавам я много. Тя не беше заслужила това.“

Коен каза още, че е заплашвал със съдебни дела гимназията и колежите, в които Тръмп е учил, за да не разкриват публично какви са били резултатите от изпитите му.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments