Тръмп: Европа да си прибере бойците на „Ислямска държава“

0
93
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че моли европейските съюзници „да приемат обратно над 800 бойци на „Ислямска държава“, пленени от американските военни в Сирия, и да ги изправи пред съда, предаде „Ройтерс“.

Тръмп призова за това в неделя, докато подкрепяните от САЩ кюрдски сили продължават настъплението срещу последните убежища на „Ислямска държава“ в Сирия близо до иракската граница. Бойците на „Ислямска държава“ са държани от кюрдските сили.

Съединените щати молят Великобритания, Франция, Германия и други европейски съюзници да приемат обратно над 800 бойци на „Ислямска държава“, които са пленени в Сирия, и да ги изправят пред съд. Халифатът е готов да падне. Алтернативата не е добра, в смисъл че ще бъдем принудени да ги освободим„, написа Тръмп в Туитър на 17 февруари.

Той допълва, че Вашингтон не би искал джихадисти да наводнят Европа, където се очаква те да отидат. „Ние правим толкова много и харчим толкова много – Време е останалите да се включат и да свършат тази работа, на която са толкова способни“, пише Тръмп.

В противен случай, допълва той, САЩ ще бъдат принудени да освободят задържаните.

На сирийска територия се намират значително количество чуждестранни граждани, воюващи на страната на „Ислямска държава“, като много от тях са граждани на европейски страни.

Предупреждението на Тръмп съвпада с това на шефа на британското разузнаване Алекс Йънгър, който заяви в петък, че „Ислямска държава“ се прегрупира за нови атаки, независимо от военното ѝ поражение в Сирия. Той освен това изрази тревога, че джихадистите се завръщат в Европа с „опасни“ умения и връзки.

Европейските страни не се отнасят еднозначно към своите граждани, преминали на страната на „Ислямска държава“. Забележителен е случаят с Шамима Бегум, една от трите ученички, които през 2015 г. се присъединиха към екстремистката групировка. Сега Шамима иска да се върне у дома, както иска и семейството ѝ. Правителството на Великобритания обаче не прави опит да я върне и твърди, че ако това се случи, тя ще бъде третирана като заплаха за сигурността.

Френският правосъден министър Никол Белубе заяви през януари готовността на страната да приеме и предаде на съд над 100 френски джихадисти, заловени в Сирия. „Ние направихме своя избор: предпочетохме контрола, тоест връщането им във Франция„, каза тя.

По-рано германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен изрази опасения, че разгромът на „Ислямска държава“ може да доведе до появата на глобална нелегална терористична мрежа. „Известно ни е, че „халифатът“ в Сирия и Ирак е физически разгромен. Но следва да се констатира, че в настоящия момент „Ислямска държава“ променя своето лице, навлиза в дълбока нелегалност и формира свои мрежи с участието на други терористични групировки„, каза тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments