Трактаът „За древността на бащината земя и за българските дела“ на Петър Богдан ще бъде представен в Президентството

0
90
Президентство
Президентство. Снимка: Ирина Мазганова, Архив

От 11:00 часа на 21 май в Гербовата зала на президентската институция ще бъде представена репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е първият исторически трактат, посветен на България. Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и завършен около 1667 г., е един от най-ценните български писмени паметници. В рамките на 200 страници, ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество.

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май репродукцията ще бъде показана за първи път пред българската общественост. България получава историческия труд като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев и със съдействието на държавните власти в Италианската република, на ръководството на Галерии „Естенси“ и на община Модена.

Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен във времето и до нас не е достигнал негов екземпляр. През 70-те години на миналия век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран препис в библиотеката на Ватикана. Единственият, известен до момента екземпляр, е издирен от проф. д-р Лилия Илиева през 2017 г. Той е част от богатата колекция на маркиз Кампори, завещана на Библиотека „Естенси Университария“ в гр. Модена, където се съхранява от 1887 г. до днес.

Под патронажа на президента Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще представи репродукцията на историческия труд на Петър Богдан на 21 май, сряда, от 18:00 часа. Събитието се посвещава на 155 години Българска академия на науките и 145 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Представянето на ръкописа се съпътства от две постерни изложби – „За древността на бащината земя и за българските дела“, посветена на историята на ръкописа на Петър Богдан с автор доц. д-р Цветан Василев, доцент към катедра „Класическа филология“ на Софийския университет, преводач на ръкописа и изложбата „Католиците в България XVII -XX в.“, с автор доц. д-р Радослав Спасов от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която разказва за приноса на католическата общност за запазването на духа на свободолюбие и национално самосъзнание в българските земи и за възстановяването на българската държавност. Трактатът и изложбите могат да бъдат видени в Централна зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември 2024 г.

На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република. Държавният глава ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

На 22 май държавният глава ще участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право /EPLO/, както и в представянето на изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ в Папския Латерански университет в италианската столица.

На 23 май президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, държавният глава ще присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В рамките на визитата се предвижда президентът Румен Радев да отдаде почит пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим.

В българската делегация за посещението в Рим и Ватикана са представители на Българската православна църква, на Католическото вероизповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Изготвя се 10-годишна прогноза за развитието на пазара на труда. Ще се картографират уменията и нагласите за развитие на работещите в ТЕЦ-овете и мините

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments