Тракийският университет се включва в борбата с рака

0
15
Тракийският университет се включва в борбата с рака
Тракийският университет се включва в борбата с рака. Снимка: Тракийски университет

Тракийският университет в Стара Загора се включва в борбата с рака, съобщиха от висшето учебно заведение. Във ветеринарно-медицинския факултет започват клинични изследвания на нова молекула, разработена от българския учен Филип Фратев, за създаване на първото негенерично лекарство за лечение на агресивен рак с метастази при домашните любимци.

Началните резултати от приложението на тази молекула върху мишки са изключително обнадеждаващи. На 32-рия ден при контролната група гризачи, страдащи от рак на млечната жлеза, напълно изчезват метастазите в костите и черния дроб, единични туморни клетки се откриват в белия.

Амбицията на ректора доц. д-р Добри Ярков е със създадения екип от учени от различните клинични дисциплини на ВМФ и в сътрудничеството с фирма „Микар 21“ да бъде създадено първото лекарство, което се прилага с приемане през устата за лечение на кучета и котки. Това ще бъде изключителен пробив във ветеринарната медицина и основа за разработване на медикамент и за лечение на рака при хората.

Тракийският университет се включва в борбата с рака
Тракийският университет се включва в борбата с рака. Снимка: Тракийски университет

Филип Фратев е химик и астроном, ръководител на Обсерватория „Звездно Общество“, откривател и кръстник на много астероиди, на които дава имена на български революционери, царе и книжовници. През последните години научните му търсения са свързани с откриване на нови лекарствени молекули за лечение на рака, COVID-19 и някои редки заболявания.

Освен със световно-известни лаборатории, фирми и университети, ученият с корени от Сопот и родственици, прототипи на романа „Под игото“, работи и с добре развиващи се, иновативни средни училища като Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „П.К.Яворов“. Нейният директор Ангел Живков е готов да включи логистично и училището, което е под патронажа на Тракийския университет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments