Торнадо в Кентъки: Броят на смъртните случаи вероятно ще надхвърли 100

0
22
Торнадо
Торнадо. Снимка: Wikimedia commons

Броят на жертвите от мощнo торнадо, опустошило градове в Кентъки, вероятно ще надхвърли 100, заяви губернаторът, след като надеждата за намиране на оцелели намалява, пише „BBC“. Анди Бешеър каза, че това е най-унищожителното торнадо в историята на щата, с най-малко 80 потвърдени смъртни случая. Той потвърди:

„Нищо, което е стояло на правата линия на едно торнадо, все още е там…“

14 смъртни случая са съобщени в четири други щата. Президентът Джо Байдън обяви голямо федерално бедствие в Кентъки и нареди федералната помощ да бъде предоставена на най-силно засегнатите райони. Спасителните работници претърсваха отломки за оцелели, докато екипите раздадоха вода и генератори на жителите. Повече от 300 членове на Националната гвардия обикаляха от врата до врата и премахваха отломките. По време на посещение в град Мейфийлд, един от най-тежко засегнатите градове, губернаторът каза:

„Все още се надяваме, докато вървим напред, на чудо, за да намерим повече хора.“

От събота сутринта обаче никой не е открит жив. Бешеър каза, че торнадото е опустошило населени места по целия си път от 227 мили (365 км). Домовете на хиляди хора са унищожени, но точният брой все още не е ясен.

Преди това най-дългото торнадо, което е вилняло по земята в САЩ, е 219-милна буря в Мисури през март 1925 г., която отнема живота на 695 души. Такива големи събития извън пролетните и летните месеци са изключително редки. В Мейфийлд пожарната и кметството са изравнени със земята. Кметът на населеното място Кати Стюарт заяви:

„Не мисля, че има стъкло в някое превозно средство или имот, което градът притежава, което да не е разбито.

Осем смъртни случая бяха потвърдени във фабрика за свещи, която беше ударена, като се смята, че вътре са 110 служители, каза говорител на компанията пред „Агенция Ройтерс. Други осем души все още са в неизвестност. Цифрите са далеч по-ниски от опасенията направени преди това, което означава, че оценката за броя на загиналите на губернатора може да бъде ревизирана надолу.

Киана Парсънс Перес, работничка във фабрика, която отправи отчаяна молба за помощ във Фейсбук изпод останките, каза пред “BBC”, че други фирми са били затворени заради бурята и персоналът не е трябвало да е на работа.

В Илинойс 6-ма души бяха убити в рухнал склад на Amazon в Едуардсвил, а други все още са в неизвестност.

4 смъртни случая бяха потвърдени и в Тенеси, докато двама души бяха убити в Арканзас, единият от които в старчески дом, след като частично се срути. Един смъртен случай е потвърден в Мисури.

Президентът Байдън каза, че ще поиска от Агенцията за опазване на околната среда да проучи каква роля може да е изиграло изменението на климата в бурите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments