Томи от Монтана си дойде със златен медал от Лондон

0
602
Снимка: Фейсбук, Олга Брайкова-Симеонова
Снимка: Фейсбук, Олга Брайкова-Симеонова

Шестокласникът Томи от Монтана обра овациите с брилянтно изпълнение на международен конкурс по пиано в Лондон. Малкият музикант се е завърнал със своя пети пореден златен медал, предаде „24 часа“.

Момчето е впечатлило с изпълненията си на Хайдн – сюита в ми мажор, Шопен – валс и българска пиеса от Андрей Стоянов. Според журито детето е професионален пианист и по тази причина се е класирал на първо място сред другите от Китай, Австрия и Русия. По техни твърдения го очаква блестящо бъдеще, ако продължи да свири.

Неговият учител Ирина Николаевна също се гордее изключително много с възпитаника си. Според нея е много трудно да достигнеш подобни върхове, когато си малък. Тя подчерта, че при тях резултатите се постигат с 99% труд и 1% талант.

Ученикът свири от 6-годишен, но не се занимавал професионално. С Ирина са екип от 3 години. Още щом видял жената разбрал, че тя ще бъде неговият преподавател. За това време има 7 златни медала, 3 сребърни, лауреат е III степен в Москва, спечелил е гран при в Лондон и още множество награди.

„Преди години бяхме поканени в Берковица на концерт на педагога Ирина Николаевна. Тогава Томас се впечатли от нейното изпълнение и ми каза: „Мамо, това е бъдещият ми преподавател“. Макар да ни беше много трудно финансово, той беше непреклонен и ние го подкрепяме безусловно.“, сподели майката на талантливото дете.

Изявеният руски преподавател Иля Овчинников също се грижи за обучението на малкия виртуоз, който го посещава по препоръка на учителката си. И е впечатлен от упорството му – другите деца играели, а Томи свирил по 6 часа на ден.

Родителите му често го карали да спира, за да си почине. Той обаче бил непреклонен – чрез музиката отмарял. Вдъхновява се от Шопен, а от съвременната музика се впечатлява от Ланг Ланг и Питър Бенс.

Родителите му твърдят, че постоянно получава покани да участва в престижни конкурси по света. Финансово обаче това било изключително натоварващо. Благодарни са на близките си, които помагат и на община Монтана, която е решила именно той да получи годишна стипендия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments