Толерантно ли е „Парк на толерантността“?

0
415
Снимка: Гугъл Мапс
Снимка: Гугъл Мапс

На 22 февруари в сградата на община Бургас се проведе обществено обсъждане. Темата беше как да се казва пространството между хотел „България“ и Часовника, намиращо се в центъра на град Бургас:

Снимка: Гугъл Мапс
Снимка: Гугъл Мапс
Снимка: Искра.бг
Снимка: Искра.бг
Снимка: Искра.бг
Снимка: Искра.бг

Другият въпрос беше дали това пространство да бъде именувано „парк“, „парково място“, „зона“, „площ“ и т.н. Експерти от общината казаха, че има значение и по какъв начин ще бъде определена тази територия, за да отговаря на законовите изисквания.

За обсъждането бяха входирани две предложения за име на площта. Първото е входирано в Общински съвет на 18 януари от инициативен комитет, който е български и носи името „Съединение“, а второто е входирано, след тази дата, от сдружение, което е еврейско или еврейско-българско. Тяхното предложение за име е „Толерантност“.

Снимка: Искра.бг
Снимка: Искра.бг

По време на обсъждането се разбра, че има само едно предложение, което е на сдружението. Предложението на инициативния комитет „Съединение“ не присъстваше за разглеждане. Умишлено ли това предложение не е достигнало до общественото обсъждане или е техническа грешка? Очакваме председателят на общинския съвет г-н Костантин Луков да внесе яснота по въпроса.

Въпреки липсата на едното предложение, представителят на Община Бургас допусна и предложението на инициативния комитет. Аргументите за избора на име и на двете страни бяха железни. И едните, и другите имаха поддръжници, които се изказваха за избраното от тях име. Дискусията беше интересна, но решението трябваше да се вземе на правната комисия към Общински съвет – Бургас и заседание, на която имаше след няколко дни.

От публикация на общинския съветник Георги Дракалиев в личния му Фейсбук профил се вижда, че комисията е приела името „Толерантност“:

„“Парк на толерантността“! Така ще се казва градинката пред х-л „България“ в центъра на Бургас. Докато местните медии обсъждаха предложението на комитет от граждани и историци това пространство да се нарече на Съединението на България, оказа се че еврейската организация скрито от медиите е убедила повечето ни общински съветници да гласуват за „толерантността“. Също се оказа, че никой от тях не е чувал за предложението за „Съединение“, макар да е внесено в Общинския съвет още преди месец и половина. И че администрацията е насрочила обществено обсъждане предния петък, без да покани предложилите името „Съединение“. Излиза че великият акт на Съединението, благодарение на който Бургас се присъединява към свободна България, е по-маловажен от някаква ефимерна „толерантност“. А Бургас има своите дейци на Съединението, на които непризнателните потомци не са посветили един паметник, парк или площад дори! Честно да ви кажа, по-неуместно и неподходящо име за централната част на града, не вярвам някой да успее да измисли!“

Реакцията на част от обществото за новото име може да прочетете в коментарите под поста на г-н Дракалиев:

Снимка: Фейсбук профил на Георги Дракалиев
Снимка: Фейсбук профил на Георги Дракалиев
Снимка: Фейсбук профил на Георги Дракалиев
Снимка: Фейсбук профил на Георги Дракалиев
Снимка: Фейсбук профил на Георги Дракалиев
Снимка: Фейсбук профил на Георги Дракалиев

Един от най-силните аргументи защо името трябва да е „Съединение“ и като цяло защо не трябва да има имена като „толерантност“, е фактът, че България я има благодарение на съединението /обединението, сплотяването, задружието/, а не благодарение на толерантността. Толерантността е бич за България и бич за християнска Европа. Съединението прави силата!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments