Токът за домакинствата в България е най-евтиният в ЕС

0
31
Електричество
Електричество. Снимка: Pixabay

В България са регистрирани най-ниските цени на електричеството за домакинствата в целия Европейски съюз. Данните са за първата половина на настоящата година и са цитирани от официалната европейска статистика Евростат. В страната ни се е плащало средно 11,4 евро за 100 kWh, докато в Германия цената е била близо четири пъти по-висока – 41,3 евро за 100 kWh.

Данните показват, че цените на битовия ток у нас все пак са се увеличили до известна степен спрямо първото полугодие на предходната година, когато те са били в 10,93 евро за 100 kWh.

Другите две държави, които плащат малко за електрическа енергия са Унгария и Малта, а в същото време Румъния и Нидерландия се нареждат веднага след Германия по високи цени.

Евростат също така отчита нарастване на средните цени на природния газ за бита в Евростат през първите шест месеца на годината до 11,9 евро за 100 kWh от 8,6 евро за 100 kWh само 12 месеца по-рано. Това са рекордни цени на синьото гориво за европейските домакинства.

Цените на газа за бита са се повиши през отчетния период с 20 от 24 страни членки на ЕС, които предоставят този тип данни.

Най-ниски са били цените на газа през първото полугодие в Унгария, Хърватия и Словакия, а най-високи в Нидерландия, Швеция и Дания. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments