The Weeknd дарява 1 млн. долара на етиопци, попаднали в конфликта в Тигрей

0
59
The Weeknd
The Weeknd. Снимка: Facebook

R&B певецът The Weeknd обеща да дари 1 милион долара (700 000 британски лири) на етиопци, попаднали в конфликта в Тигрей, пише “BBC”. Звездата, родена в Канада Абел Тесфайе, е син на етиопски имигранти. Той споделя: 

“Сърцето ми се къса за народа ми в Етиопия, тъй като невинни цивилни – от малки деца до възрастни хора, са безсмислено убивани.”

Боевете между етиопската армия и Народния фронт за освобождение на Тигрей (TPLF) започнаха през ноември и оставиха без дом милиони хора. Те възникнаха, когато премиерът Абий Ахмед изпрати сили в региона Тиграй, след като обвини TPLF в нападение на правителствена военна база.

Дотогава TPLF беше управляващата партия в района, но се раздели с Абий заради усилията му да увеличи властта на централното правителство. Миналата седмица разследване на BBC Africa Eye разкри доказателства, предполагащи, че етиопските военни са извършили клане в Тигрей, убивайки най-малко 15 мъже.

Досега над два милиона души са напуснали домовете си, за да се измъкнат от боевете, според данни на временната администрация на Тигрей. Това доведе до над 4 милиона души, нуждаещи се от помощ. 

The Weeknd заяви в Twitter и Instagram, че неговото дарение от 1 милион долара ще отиде за Световната програма за храните на ООН, а средствата ще стигнат за два милиона порции храна.

https://secure.wfpusa.org/donate/save-lives-giving-food-today-donate-now-107

Публикувахте от The Weeknd в Неделя, 4 април 2021 г.

Певецът се превърна в една от най-големите звезди в класацията с хитове през последното десетилетие, включително Blinding Lights. Той е говорил и преди за своя етиопски произход, споделяйки пред списание Rolling Stone през 2015 г., че баба му го е водила на служби в тяхната етиопска православна църква в Канада, че първият му език е амхарски и че вокалният му стил е повлиян от етиопския певец Астер Авеке.

Конфликтът в Тигрей се разпростря върху международните граници, когато сили от съседна Еритрея се присъединиха към етиопските правителствени войски в борбата с TPLFЕритрейските войски започнаха да се оттеглят, след като групата на индустриализираните държави от Г7 ги призова на 2 април. Групата от Г-7 също заяви, че е „силно обезпокоена“ от съобщенията за нарушения на човешките права в Тигрей. Те включват масови убийства на цивилни, сексуално насилие, грабежи и малтретиране на бежанци.

Преди това премиерът на Етиопия отрече да са убити цивилни. Междувременно силите на Тигрей също са изправени пред обвинения в нарушаване на правата на човека.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments