„The New York Times“: Тръмп поддържа банкова сметка в Китай

0
90
Доналд Тръмп
Снимка: Pixabay

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че има китайска банкова сметка, разкрива доклад на  вестник „The New York Times“. Сметката се контролира от „Trump International Hotels Management” и чрез нея са се плащали местни данъци между 2013 и 2015 г. Според говорител на Тръмп тя е била създадена за проучване на потенциала за хотелски сделки в Азия. Преди време Тръмп отправи критики към американските компании, които развиват бизнес в Китай, и с това предизвика търговска война между двете страни, пише „BBC“.

NYT е разкрил съществуването на акаунта след получаване на достъп до данъчните регистри на президента, които включват както негови лични, така и финансови данни на компанията. Предишните доклади на вестника показват, че той е платил 750 долара федерални данъци в САЩ през 2016 и 2017 г., когато е поел президентския пост. През китайската банкова сметка са платени 188 561 долара местни данъци. Неотдавна Тръмп разкритикува опонента си в надпреварата за президентския пост – Джо Байдън и политиката му по отношение на Китай по време на предизборните дискусии. Тогава държавният глава насочи вниманието и към сина на Байдън – Хънтър и отношенията му с Китай.  

„Неактивен“ офис

Алън Гартен, адвокат на организацията на Тръмп заяви пред NYT, че компанията „International Hotels Management е открила своя сметка в китайска банка, притежаваща офиси в САЩ, за да плаща местните данъци. „Никакви сделки, транзакции или други бизнес дейности не са били осъществявани от 2015 г. насам, а офисът е неактивен.“, добави Гартен.

Американският президент има множество бизнес интереси както в САЩ, така и в чужбина. Те включват голф игрища в Шотландия и Ирландия и верига от петзвездни луксозни хотели. „The New York Times“ разкри още, че лидерът на САЩ поддържа чуждестранни банкови сметки в Китай, Великобритания и Ирландия.

„Край на нашата зависимост от Китай“

През август  Тръмп заяви, че планира да предложи данъчни кредити, за да „примами“ американските компании да преместят фабриките си от Китай. Той също така заплаши да отнеме държавните поръчки от компаниите, които продължават да възлагат работа на Китай.

По време на своя реч президентът обеща да създаде 10 милиона работни места в рамките на 10 месеца, като добави, че ще сложи край на зависимостта на САЩ от Китай. Противно на това, което твърди, докладът на вестника описва подробно как Тръмп се стреми да развива бизнес в Китай. Действията му в тази посока са били особено активни през 2012 г. когато е открил офис в Шанхай. Получените данъчни регистри показват, че той е инвестирал най-малко 192 000 долара в пет малки компании, създадени специално за осъществяване на проекти в Китай в продължение на няколко години. Тези компании са декларирали най-малко 97 400 долара бизнес разходи от 2010 г. насам, включително някои малки плащания за данъци и счетоводни такси , което стана ясно през 2018 г. Плановете на американския президент за развиване на бизнес в Китай се били ръководени главно от неговата компания „International Hotels Management“, съвместно с компанията „THC China Development“.

Какво е най-новото в предизборната надпревара в САЩ?

Остават две седмици до изборите, а Байдън отново запази мълчание вчера, докато се готвеше за последния президентски дебат, който ще се проведе утре. Демократът поддържа стабилна преднина, показват националните социологически проучвания. Тръмп, изказвайки се лично пред американския народ, отново настоя, че САЩ се справя добре в овладяването на пандемията, въпреки цифрите, показващи нарастващ брой случаи и много хоспитализации пациенти в почти всички щати.

Първата дама Мелания Тръмп се оттегли от планираната изява на кампанията – организиран митинг в Ери, Пенсилвания, който трябваше да се проведе с участието на президента, заради проява на симптоми на COVID-19. По-късно днес бившият президент Барак Обама ще заяви първото си участие в кампанията, в подкрепа на Байдън, провеждайки митинг във Филаделфия, а междувременно президентът Тръмп ще проведе още един митинг, този път в Гастония, Северна Каролина.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments