Терзиев: Общо 109 инвестиционни проекта на София на обща стойност близо 100 млн. лева бяха одобрени за целево финансиране

0
21
София
София. Снимка: СО

Общо 109 инвестиционни проекта на София на обща стойност близо 100 млн. лева бяха одобрени за целево финансиране с окончателното приемане на държавния бюджет за 2024 г. Това съобщи кметът Васил Терзиев.

Близо 34 млн. лева ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата.

„Заедно с районните кметове започваме работа по проекти, които ще приключат най-късно до края на 2026 г.“, заяви също Терзиев.

Одобрените средства ще бъдат инвестирани в:

∙ реконструкция и изграждане на ВиК системи, тротоари, нови улици и ремонт на стари
∙ проектиране и изграждане на етажни паркинги и подземени гаражи
∙ ремонти на междублокови пространства
∙ ново улично осветление и ремонт на съществуващо
∙ основни ремонти и реконструкция на медицински центрове, културни центрове, читалища
∙ проектиране и изграждане на детски площадки и спортни игрища
∙ осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение до административни сгради
∙ основни ремонти и изграждане на градски тоалетни
∙ мерки за повишаване на енергийната ефективност на сгради
∙ проекти по изграждането на Зеления ринг
∙ укрепване на опасни пътни участъци и съоръжения

Район „Красна поляна“ ще изпълнява 24 проекта на стойност 2.9 млн. лева. Другите райони с най-много одобрени проекти и много работа за свършване са район „Банкя“ с 9 проекта за 1.6 млн. лева, район „Люлин“ със 7 проекта за 2 млн. лева, район „Панчарево“ с 6 проекта за 1.97 млн. лева, район „Подуяне“ с 5 проекта на обща стойност 1.3 млн. лева.

Васил Терзиев благодари на всички 24 районни кмета, техните администрации и на екипа на Столичната община, които предложиха над 350 проекта – всички те важни хората и развитието на кварталите. Ще се погрижим всички проекти, които не получиха средства по програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините да намерят реализация.

„Държавният Бюджет 2024 е приет. Сега е ред на София. В първите седмици на януари ще представим бюджета на София за 2024 г. и се надяваме, че Столичният общински съвет ще е заработил, за да започнем новата година по нов начин“, написа също столичният кмет.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments