Тенис-център стартира инициативата с 3000 деца

0
63
Тенис
Тенис. Снимка: Pixabay

Българската федерация по тенис официално даде старт на инициативата „Излизаме от мрежата. Вход свободен“, съобщиха от Федерацията. Каузата е в отговор на изолацията по време на COVID-19 и произтичащите резултати, като увеличаване на времето пред електронните устройства, обездвижване и свързваните с това последствия. Целта е да се предостави достъпна и здравословна алтернатива на проблема с дългите часове, които децата и тийнейджърите прекарват пред електронните екрани.

По данни от различни научни изследвания 75% от децата на възраст между 8 и 12 години страдат от болки в гърба, а 20% до 19-годишна възраст от затлъстяване. Мнението на специалистите е, че прекомерното прекарване на време пред екраните води до редица неблагоприятни нарушения, сред които обездвижване, лоши хранителни навици, риск от наднормено тегло и затлъстяване, нарушения в зрението и опорно-двигателния апарат, понижено самочувствие и умения за социална комуникация.

Данни от Анализ на последствията за учебния процес, учениците и учителите от обучението от разстояние в електронна среда през учебната 2020/2021 година на Институт за изследвания в образованието показват, че българските ученици са прекарвали пред екрана на електронно устройство, изпълнявайки дейности във връзка с учебния процес, средно около 4,13 часа на ден (при 5 часа през 2020 г.).

Това включва както участието в онлайн учебните часове, така и времето, отделено за самоподготовка с използването на електронни устройства. През учебната 2020/2021 г. обаче се е повишил делът на тези от тях, които са отделяли повече от 6 часа дневно за учене. През 2021 г. това са половината (49%) от учениците, а през 2020 г. те са били 39% (Фигура 92). Около 51% от учениците (66% през 2020 г.) смятат, че са прекарвали прекалено дълго време пред екрана на електронното си устройство.

Към момента няма данни колко е средното време на децата и младежите у нас, което прекарват пред екраните на електронни устройства със занимателна и развлекателна цел. Пилотното издание на инициативата стартира в София на 7 януари, но се планира постепенно да се изнесе и в други градове на страната – Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Благоевград.

В рамките на инициативата Българската федерация по тенис предоставя възможности за безплатни групови тренировки на територията на Български Тенис център-Борисова градина за начинаещи деца на възраст между 6-10 и трениращи (картотекирани деца) на възраст между 10-16 години.

Тренировките се предвижда да обхващат до 8 деца в група в рамките на 55 минути с професионални напътствия от опитни треньори. Освен свободен достъп до кортовете и осигуряване на треньори, федерацията предоставя и тенис ракети и топки. Предварителното записване става чрез попълване на формуляр, който може да се изтегли от сайта на Федерацията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments