Температурен рекорд във Виетнам: Измерени са 44,1 градуса

0
42
Термометър
Термометър. Снимка: Pixabay

Виетнам регистрира най-високата досега измерена температура в страната – малко над 44 градуса, предава „BBC“. Рекордът беше поставен в северната провинция Тан Хоа, където властите предупредиха местното население да стои на закрито през най-горещите часове на деня. Други части в региона също преживяха изключително горещо време.

Тайланд обяви за рекордните 44,6 градуса в западната си провинция Мак. Междувременно медиите в Мианмар съобщиха, че град на изток е регистрирал 43,8 градуса – най-високата температура от десетилетие. И двете страни преживяват горещ период преди сезона на мусоните, но интензивността на жегата надмина предишните рекорди.

В Ханой експертът по изменението на климата Нгуен Нгок Хуи коментира пред „Agence France-Presse“, че новият рекорд във Виетнам е „притеснителен“ предвид „контекста на изменението на климата и глобалното затопляне“.

„Вярвам, че този рекорд ще бъде повторен много пъти. (…) Това потвърждава, че екстремните климатични модели са верни“, смята още той.

Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата рязко не понижат вредните емисиите.

В централния виетнамски град Дананг фермерът Нгуен Тхи Лан каза пред „Agence France-Presse“, че жегата принуждава работниците да започват по-рано от всякога и да приключват до 10:00 часа.

Предишният температурен рекорд във Виетнам от 43,4 градуса беше поставен в централната провинция Ха Тин преди 4 години.

По-на запад столицата на Бангладеш Дака регистрира най-високата си температура от 60-те години на миналия век, докато индийските власти обявиха, че части от страната изпитват температури с 3 или 4 градуса над нормалните.

През април Испания регистрира най-горещата си температура за този месец, достигайки 38,8 градуса на летището в Кордоба.

Правителствата се съгласиха да действат, за да избегнат повишаване на глобалната температура с над 1,5 градуса. Но светът вече се е затоплил с 1,1 градуса и сега експертите казват, че има вероятност да надхвърли 1,5 градуса през 2030 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments