Темпът на безработицата е нараснал с 0,3% от началото на извънредното положение

0
152
Зорница Русинова
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Темпът на безработицата засега е нараснал с 0,3% от началото на извънредното положение. Съпоставката е на база данните от 20 февруари и тези от месец март. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Вчера ресорният министър Деница Сачева обяви, че само за един ден – в петък миналата седмица, в Бюрата по труда в страната са се регистрирали нови 1300 безработни.

Днес Русинова подчерта, че се търсят резерви от европейските фондове, за да може страната да се справи със социалната и последващата я икономическа криза. Тя обясни пред „NOVA“, че България има уверението на Европейската комисия, че ще има достатъчно гъвкавост за преразпределение на ресурсите. Пакетът ще бъде насочен към по-широк кръг от фирми, стана ясно още от нейните думи.

Русинова обяви, че подпомагането от държавата с изплащане на 60% от заплатите на служителите не е универсално средство и не може да бъде панацея. Тъй като промишлеността няма да може да се възползва от тази мярка, правителството в момента търси варианти как да бъдат разширени икономическите сектори, които ще могат да получат финансово облекчение.

Що се отнася до допълнителните средства в размер на 1000 лева, които ще получат медицинските работници, които се борят с коронавируса, Русинова обяви, че се надява до края на седмицата парите да бъдат преведени. Те ще бъдат осигурени по оперативна програма. Минимум 14 000 души ще получат въпросната сума, стана ясно от нейните думи. В това число ще има и лица, които не са медици.

Русинова съобщи още, че за общините са били отпуснати 20 милиона лева по програмата за Домашен патронаж, която е насочена към самотно живеещите възрастни хора. Така местните управи ще могат да се възползват от тях чрез подаване на заявки за получаване на средства.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments