Тази нощ преминаваме към лятното часово време

0
53
Часовник
Снимка: Wikimedia commons

В 03:00 часа на 26 март преминаваме към лятното часово време, като трябва да преместим стрелките с 1 час напред. Това е практика в Европейския съюз /ЕС/ от 70-те години на XX век.

„Има страни, които не го сменят това време – Русия, Турция, Китай. Също е точно тяхното време, правилно измерено с корекции“, обясни пред „БНР“ Веселин Гавалюгов от Института по метрология.

Системата е въведена, за да се пестят разходи за осветление, като се разчита повече време на дневна светлина. Това се случва за първи път при германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 година. Малко по-късно примерът е последван от Великобритания. В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година.

Различните страни не са единодушни за това дали има необходимост от лятно и часово време. Някои от тях искат да преустановят промяната, защото смятат, че икономическият ефект от нея е незначителен, а много хора се оплаквали от здравословни проблеми. Именно заради това през 2018 година от Европейската комисия предложиха корекции за редуване на лятно часово време с астрономическо да бъде преустановено.

Проучвания отпреди 5 години показват, че 84% от запитаните през 2018 година от Европейската комисия 4,6 млн. европейци казват, че искат да се прекрати смяната на часовото време. В България проучвания са посочвали, че 96% от българите искат тази промяна да спре.

През март 2019 година Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. Различните страни сами ще трябва да решат дали да останат на лятното или зимното време, но препоръката е решението в Европейския съюз все пак да бъде единно. Към момента Съветът на Европейския съюз все още не се е произнесъл по идеята.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments