Тъжна вест: Починал е ръководителят на Клиниката по обща урология на ВМА

0
4290
Проф. Светослав Николов
Проф. Светослав Николов. Снимка: ВМА

Починал е дългогодишният ръководител на Клиниката по обща урология към Военномедицинската академия /ВМА/ проф. Светослав Николов, съобщи началникът на лечебното заведение генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той написа:

„Скъпи колеги,

С огромна болка Ви съобщаваме, че след продължително боледуване вчера ни напусна проф. Светослав Николов, дългогодишен ръководител на Клиника по обща урология на ВМА. Сърцат лекар – пример за човечност и висок професионализъм, част от една от утвърдените школи на ВМА.

Ръководството и личният състав на ВМА изказваме своите най-искрени и дълбоки съболезнования към семейството и близките на проф. Николов. Светла му памет!“

Проф. д-р Светослав Николов завършва „Медицина“ в Медицинския университет-София през 1979 г. Има придобити специалности по урология и военна хирургия. От 1982 г. работи в Клиниката по урология на ВМА, последователно като: клиничен ординатор, старши ординатор, началник отделение, началник клиника и началник Катедра „Урология и нефрология”.

Последователно придобива образователна и научна степен „кандидат на медицинските науки“ /1992 г./ и научно звание „доцент“ /1996 г./ и „професор“ /2016 г./.

Проф. д-р Светослав Николов, д.м.н. има научни интереси в областта на уролитиазата, екстракорпоралната литотрипсия, онкоурологията и реконструктивната хирургия. Бил е редовен член на Специализирания научен съвет по хирургия към Висшата атестационна комисия и Специализирания научен съвет по Военна медицина.

От 2008 г. е член на изпитни комисии за държавен изпит по урология. Член на Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ, Българския лекарски съюз, Българското научно дружество по военна медицина, Европейската асоциация по урология /EAU/ и Българското урологично дружество.

Участва в редакционни съвети на медицински специализирани издания, автор и съавтор на над 185 публикации, съобщения и рационализации в наши и чужди списания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments