Тайван представи нови изтребители F-16V на фона на военни заплахи от Китай

0
5
Изтребители
Изтребители. Снимка: Pixabay

В четвъртък Тайван показа най-новия си военен хардуер – модернизирани изтребители F-16, които ще бъдат в основата на отбраната на острова в случай на въздушна атака от Китай, пише „CNN“.

F-16 кръжаха в небето в авиобаза Chiayi на югозападния бряг на острова, докато пилотите изпълняваха въздушни маневри, за да демонстрират възможностите на първата тайванска ескадрила от американски изтребители F-16V или Viper. Самолетите са модернизирани от по-стари изтребители F-16A/B, първоначално закупени от Тайван през 90-те години, и са оборудвани с усъвършенствани радарни системи и нови компютри за мисия, според официалната централна новинарска агенция (CNA). Островът има планове да надстрои 141 изтребителя до по-нова версия до 2023 г., добави страната.

Тази модернизация вече е извършена за повече от 60 броя F-16, каза заместник-министърът на отбраната Уан Хсин-лунг пред парламента на Тайван в сряда.

Тайван също закупи 66 нови F-16V от производителя Lockheed Martin в Съединените щати и се очаква доставката да започне през 2023 г., съобщи CNA. Повече от две дузини от F-16V бяха изложени в базата Chiayi в четвъртък. По време на церемонията по въвеждане в експлоатация тайванският президент Цай Инг-вен каза, че формирането на ново бойно крило F-16V демонстрира задълбочаващото се приятелство между острова и САЩ. Тя заяви:

„Екипът на Lockheed Martin ни оказа голяма помощ при завършването на надстройката. Това не само сигнализира за по-нататъшния напредък на приятелството между Тайван и САЩ, но също така представлява твърд ангажимент към отношенията между Тайван и САЩ.

Управляващата комунистическа партия в Пекин засилва своя военен натиск върху Тайван, включително като изпрати 150 бойни самолета близо до острова само за пет дни през октомври, което накара Тайпе да издаде радиопредупреждения и да разположи ракетни системи за противовъздушна отбрана, за да наблюдава дейността.

Когато миналата година беше обявена продажбата на 66-те самолета на Тайван, анализатори казаха, че ще осигурят компетентен самолет, който да се конкурира с китайския, като същевременно повиши морала сред пилотите на изтребители на острова. Дрю Томпсън, гостуващ старши научен сътрудник в Училището по публична политика Лий Куан Ю в Националния университет на Сингапур, коментира:

Това е много способен самолет. Той е малък, пъргав, лесен за летене. Пилотите го обичат.“

Той отбеляза, че изтребителят може да изпълнява много роли, включително изстрелване на ракети по кораби, премахване на вражески радари, както и в сблъсъци въздух-въздух.

Австралийският военен анализатор Питър Лейтън от Азиатския институт Грифит каза миналата година, че продажбата на F-16 може да помогне за стабилизиране на ситуацията в Тайван, поне от военна гледна точка. Лейтън заяви:

„Продажбата ще действа като цяло за поддържане на баланса на въздушните бойни действия между тайванските (ROCAF) и китайските (PLAAF) военновъздушни сили.“

И добави:

PLАAF има значително повече въздушни бойни самолети от ROCAF, но в конфликт ROCAF ще се защитава, а PLAAF атакува. Разликата в ролите и това, че ROCAF ще действа над собствените си летища компенсира разликата в числеността.“

„Допълнителните F-16 просто ще запазят баланса в началото на 2030-те“, смята още Лейтън.

Комунистическите власти в Пекин отказаха да изключат използването на сила за превземане на Тайван, въпреки че никога не са го управлявали. Демократичният остров има собствено правителство и военни от края на Гражданската война в Китай преди повече от седем десетилетия.

Американските военни продажби за Тайван са разрешени съгласно Закона за отношенията с Тайван от 1979 г., стига да имат „отбранителен характер“. Актът беше подписан, след като Вашингтон установи дипломатически отношения с Пекин с уговорката, че бъдещето на Тайван ще се определя с мирни средства.

Темата за Тайван беше на първо място в дневния ред по време на виртуална среща на върха между президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин в понеделник. В разговорите Байдън изрази опасенията си относно поведението на Пекин в региона. Докато той застъпи американската политика „Един Китай“, която признава претенцията на Пекин за суверенитет, но позволява връзките на САЩ в областта на отбраната с Тайван, той изрази безпокойство, че действията на Китай дестабилизират региона.

Според информация от срещата от китайското външно министерство, Си обвини нарастващото напрежение в Тайванския проток за това, което той нарече опитът на Тайпе да разчита на САЩ да търсят независимост“ и „намерението на някои американци да използват Тайван, за да сдържат Китай“.

В речта си в четвъртък тайванският президент Цай благодари на военновъздушните сили, че работят „ден и нощ“ за защита на Тайван.

„Независимо от всяко нахлуване, (нашите военновъздушни сили) могат незабавно да се издигнат в небето, за да прихванат и изгонят натрапниците. Това демонстрира нашата решимост да защитим нашето въздушно пространство.“

„Вярвам, че докато продължаваме да защитаваме нашите свободни и демократични ценности, повече страни с подобни идеали ще застанат с нас“, добави тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments