Татяна Лолова празнува 85-и рожден ден

0
265
Татяна Лолова
Снимка: Уикипедия

Любимката на поколения българи Татяна Лолова празнува своя 85-и рожден ден. Звездата, родена в София през 1934 г., завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

Най-емблематичните й роли са в „Опасен чар“, „Топло, Бон шанс, инспекторе!“, „Щурец в ухото“, „13-тата годеница на принца“. Днес можем да видим нейни изпълнения на сцената на Театър София, Театър 199. Тя е сред първите назначени в Сатиричния театър и сред първенците по телевизията.

Едни от най-запомнящите се думи на звездата на българската комедия са:

„Човекът може да е произлязъл от маймума – мен това не ме интересува. Но човечеството е произлязло от детето с неустановен баща.“

„Защо исках да стана телефонистка? Защото много обичах така като ходя по улицата да ми викат „Ало, малката“.“

„Като ям и съм лична – лича.“

„Аз не съм баш от ревюто, щото това самичка съм си го плела.“

Обичаната актриса получи поздравителен адрес от президента Румен Радев.

„Неподражаемият Ви талант облагородява с присъствието си сцената, екрана и душите на всички Ваши съвременници“, посочва държавният глава в писмото до Лолова.

Лолова е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Награждавана е с редица държавни отличия – Заслужил артист (1972), Народен артист (1986), Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963), две награди на Съюз на артистите в България за женска роля, „Аскеер за женска роля“, „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977), Наградата за женска роля за ролята на Ангелина във филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992), Орден „Стара планина“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments