Търговци масово се отказват от касовите апарати

0
308
Касов апарат. Снимка: архив
Касов апарат. Снимка: архив

Фирмите в България масово възнамеряват да преминат на плащания само по банков път, за да избегнат проблемите с настоящата (а и бъдещи) Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажбите чрез фискални устройства, пише в. „Сега“.

Новите изисквания задължават търговците не само да подменят касовите си апарати или фискалните си принтери, но и да отчитата в реално време на сървърите на НАП всяка продажба и издадена касова бележка. НАП иска още от фирмите изцяло да модифицират компютърните си системи, които управляват бизнеса им, и да ги свържат с фискални устройства, за което се изисква голяма инвестиция от пари и време. Според новата наредба фирмите не са задължени да имат фискално устройство и да са свързани със системата на НАП само ако работят с банкови преводи.

По мнението на софтуерни специалисти инструкциите в Наредба 18 за т.нар. СУПТО – софтуера за управление на продажбите в търговските обекти, са изключително неясни и дори неизпълними за някои видове бизнес.

За да избегнат затруднения и разходи, както и опасността да бъдат санкционирани, ако използваният от тях софтуер не отговаря на изискванията на НАП, немалко фирми обмислят изобщо да престанат да приемат плащания в брой и с банкови карти. От друга страна, без касови апарати не може бизнесът, който работи с крайни клиенти, като например търговците на дребно, ресторантьорите, голяма част от предприемачите в сферата на услугите.

Производствени предприятия и търговци на едро обаче, чиито продажби са основно между фирми (В2В), нямат колебания да се отърват от фискалните устройства.

Освен това фирмите ще си спестят и осигуряването на „одиторски профил“ на данъчните до компютърните си системи. Това бе една от най-силните критики към Наредба 18 – достъпът на НАП по всяко време до чувствителна информация като доставни цени, търговски намаления, отстъпки за конкретни клиенти, включително и лични данни за някои от клиентите, когато са физически лица. Към момента такава информация се предоставя на данъчните само при ревизия на фирмата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments