Тълпа опожари църкви заради твърдения за богохулство в Пакистан

0
45
Хора в Пакистан.
Хора в Пакистан. Снимка: Пиксабей

Хиляди мюсюлмани в град в Пакистан подпалиха най-малко четири църкви и вандализираха домовете на християни заради твърдения, че двама мъже са осквернили Корана, съобщи полицията, цитирана от “BBC”.

Жителите казват, че до десетина сгради, свързани с църкви в Джаранвала, в източната част на Пенджаб, също са били повредени. Полицията е задържала повече от 100 протестиращи и е започнала разследване на насилието. Според властите ситуацията остава напрегната, но няма съобщения за смъртни случаи. Полицията също е завела дело срещу двама местни жители християни за нарушаване на закона за богохулството, което предвижда смъртна присъда.

Въпреки че Пакистан все още не е осъдил никого на смърт за богохулство, просто обвинение може да доведе до широко разпространени безредици, което от своя страна да причини линчувания и убийства.

Преди 2 години мъж от Шри Ланка, обвинен в богохулство, беше убит от разярена тълпа и тялото му беше подпалено. През 2009 г. тълпа изгори около 60 къщи и уби шестима души в квартал Горджа в Пенджаб, след като ги обвини в обида на исляма.

Закон от 19-ти век, наказващ богохулството, е въведен от британците в колониалните времена. Но през 80-те години властите въведоха по-строги наказания за нарушаване на закона, включително смъртна присъда за всеки, който обижда исляма.

Около 96% от населението на Пакистан е мюсюлманско. Други страни, включително Иран, Бруней и Мавритания, също налагат смъртно наказание за обида на религията.

„Подхранваното от религия насилие в Пакистан нарасна, след като страната направи богохулството наказуемо със смърт, тъй като то „подкрепя насилственото поведение.“

Това заяви пред „BBC“ Ифтехарул Башар, изследовател в мозъчния тръст RSIS, който се фокусира върху политическото и религиозното насилие в Южна Азия. По думите му:

„Пакистанското общество претърпя силно разединение, водено от разширяващите се икономически различия, поради което нарасна насилието, насочено към малцинствени религиозни групи.“

Башар уточни:

„Появата на екстремистки и бдителни фракции в Пакистан, някои от които демонстрират значителна финансова подкрепа, също допринесе за тази проблемна тенденция.“

Местен служител изтъкна пред „BBC“, че властите са получили сигнали за протести и пожари рано сутринта в сряда след съобщения за двамата мъже, за които се твърди, че оскверняват Корана, свещената книга на исляма, разпространени в социалните медии. Властите съобщиха, че откъснати страници от свещения текст с богохулно съдържание, за което се твърди, че е надраскано върху тях с червено мастило, са открити близо до християнска общност. Докладите се разпространяват из града и в социалните медии, предизвиквайки възмущение сред мюсюлманската общност. Насилието, което последва, беше предизвикано от тълпи, които бяха видени да атакуват и ограбват частни домове, принадлежащи на християни.

Ясир Бхати, 31-годишен християнин, е сред онези, които са избягали от домовете си. Пред „Агенция Франс Прес“ той разказа:

„Те счупиха прозорците, вратите и изнесоха хладилници, дивани, столове и други домакински вещи, за да ги натрупат пред църквата с цел да бъдат изгорени. Изгаряха и оскверняваха Библии, бяха безмилостни.“

Видеоклипове в социалните медии показват как протестиращи разрушават християнски сгради, докато полицията изглежда наблюдава.

Амир Мир, министърът на информацията на провинция Пенджаб, осъди предполагаемото богохулство и каза в изявление, че хиляди полицаи са били изпратени в района, като десетки хора са задържани. Тълпата се е състояла предимно от хора от ислямистка политическа партия, наречена Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), каза правителствен източник пред „Агенция Ройтерс“. TLP отрече да има участие в случилото се.

Служебният премиер Ануар ул-Хак Какар призова за бързи действия срещу отговорните за насилието. Пакистанският епископ Азад Маршал от съседния град Лахор пък заяви, че християнската общност е дълбоко наранена и разстроена от събитията.

„Призоваваме за справедливост и действия от правоприлагащите органи и тези, които раздават правосъдие, както и безопасността на всички граждани да се намесят незабавно и да ни уверят, че животът ни е ценен в собствената ни родина“, публикува той в X, известен преди като Twitter.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments