Талибаните търсят връзки със САЩ и други бивши врагове

0
4
Талибани
Талибани. Снимка: Pixabay

Новите талибански управници в Афганистан са отдадени по принцип на образованието и работните места за момичета и жени, което е подчертано отклонение от предишното им време на власт и търсят милосърдието и състраданието на света, за да помогнат на милиони афганистанци в отчаяна нужда, твърди висш лидер на талибаните в неочаквано интервю, пише „Асошиейтед прес“.

Афганистанският външен министър Амир Хан Мутаки също каза пред „Асошиейтед прес“, че талибанското правителство иска добри отношения с всички страни и няма проблем със Съединените щати. Той призова Вашингтон и други държави да освободят над 10 милиарда долара средства, които бяха замразени, когато талибаните поеха властта на 15 август след бърза военна атака в Афганистан и внезапното тайно бягство на подкрепяния от САЩ президент Ашраф Гани. В неделя, в изявление на родния си пущу по време на интервюто в обширната сграда на Министерството на външните работи от бледи тухли в сърцето на афганистанската столица Кабул, Мутаки беше категоричен:

„Санкциите срещу Афганистан… няма да имат никаква полза.

„Да направим Афганистан нестабилен или да имаме слабо афганистанско правителство не е в интерес на никого“, каза Мутаки, чиито помощници включват служители на предишното правителство, както и тези, наети от редиците на талибаните.

Мутаки призна възмущението на света от наложените от талибаните ограничения върху образованието на момичетата и жените в работната сила на страната. В много части на Афганистан на ученичките в гимназията между 7 и 12 клас не е разрешено да ходят на училище, откакто талибаните поеха властта, а на много жени държавни служители е казано да останат вкъщи. Служители на талибаните заявиха, че се нуждаят от време, за да създадат разграничени по пол договорености в училищата и работните места, които отговарят на суровата им интерпретация на исляма.

Когато за първи път управляваха от 1996-2001 г., талибаните шокираха света, като забраниха на момичета и жени да посещават училища и да кандидатстват за работни места, забраниха повечето забавления и спортове и от време на време извършваха екзекуции пред големи тълпи на спортни стадиони. Но Мутаки каза, че талибаните са се променили от последното си управление. Той подчерта:

„Ние постигнахме напредък в администрацията и в политиката… във взаимодействието с нацията и света. С всеки изминал ден ще трупаме повече опит и ще напредваме.

Мутаки каза, че при новото талибанско правителство момичетата ходят на училище до 12 клас в 10 от 34-те провинции на страната, частните училища и университети работят безпрепятствено и 100% от жените, които преди са работили в здравния сектор, се завръщат в работа. Той добави:

„Това показва, че по принцип сме ангажирани с участието на жените.“

Освен това Мутаки твърди, че талибаните не са се насочили към опонентите си, вместо това са обявили обща амнистия и са предоставили известна защита. Лидерите на предишното правителство живеят без заплаха в Кабул, каза той, въпреки че мнозинството са избягали.

Миналия месец международната група Human Rights Watch публикува доклад, според който талибаните са убили или насилствено изчезнали повече от 100 бивши служители на полицията и разузнаването в четири провинции. Няма обаче съобщения за мащабно възмездие.

Мутаки обвини афганистанското правителство, което пое властта, след като водената от САЩ коалиция свали талибанския режим през 2001 г. и извърши широко разпространени атаки за отмъщение срещу талибаните. Стотици изчезнаха или бяха убити, което накара хиляди да избягат в планините, каза той. Талибаните бяха свалени заради укриването на Ал Кайда и Осама бин Ладен, който ръководи терористичните атаки от 11 септември в САЩ.

Мутаки настоя, че бедността и мечтата за по-добър живот, а не страхът, са накарали хиляди афганистанци да се втурнат към летището в Кабул в средата на август с надеждата да стигнат до Америка. Съкрушението на хората създаде изпепеляващи образи на мъже, вкопчени в излитащ американски самолет C-17, докато други паднаха на земята, когато колелата се прибраха. Той каза, че талибаните са направили грешки през първите си месеци на власт и че „ще работим за повече реформи, които могат да бъдат от полза за нацията“. Той не коментира грешките или възможните реформи.

Мутаки се противопостави още на коментарите на американския генерал от морската пехота Франк Макензи, който каза пред „Асошиейтед прес“ миналата седмица, че екстремистката група на Ал Кайда се е разраснала леко в Афганистан, след като американските сили са напуснали страната в края на август. Макензи е висшият военен командир на Вашингтон в Близкия изток.

В споразумение от февруари 2020 г., в което бяха посочени условията за изтегляне на американските войски, талибаните обещаха да се борят с тероризма и да откажат на терористичните групи безопасно убежище. Мутаки каза в неделя, че талибаните са спазили това обещание, заедно с обещанието да не атакуват силите на САЩ и НАТО по време на последната фаза на изтеглянето, която приключи в края на август.

„За съжаление, (винаги) има обвинения срещу Ислямското емирство Афганистан, но няма доказателства“, каза Мутаки.

„Ако Макензи има някакво доказателство, трябва да го предостави. С увереност мога да кажа, че това е неоснователно твърдение.

Междувременно бойците на Ислямска държава засилиха атаките срещу талибански патрули и религиозни малцинства през последните четири месеца. Филиалът на ИД в Афганистан е насочен към шиитски джамии в столиците на провинциите Кундуз и Кандахар и извършва чести атаки срещу автомобили на талибаните.

Мутаки обаче каза, че талибаните са взели надмощие през последните седмици, като каза, че не е имало голяма атака през последния месец. Способността на Вашингтон да проследява дейностите на ИД в Афганистан беше затруднена след изтеглянето на войските.

Мутаки каза, че не предвижда сътрудничество със САЩ в битката срещу Ислямска държава. Въпреки това той изрази надежда, че с времето „Америка бавно, бавно ще промени политиката си спрямо Афганистан“, тъй като вижда доказателства, че управлявана от талибаните страна, която може да стои самостоятелно, е от полза за Америка. Той заключи:

„Последната ми точка е към Америка, към американската нация: Вие сте велика и голяма нация и трябва да имате достатъчно търпение и голямо сърце, за да се осмелите да правите политики за Афганистан, основани на международни правила и изпадане, и да сложите край на различията и да намалим разстоянието между нас и да изберем добри отношения с Афганистан.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments