Талибаните се опитват да привлекат туристи в Афганистан

0
57
Афганистан
Афганистан. Снимка: Pixabay

Около 30 мъже са се събрали в класна стая в Кабул. Те са част от дебютната група студенти в управляван от талибаните Институт за обучение на специалисти в областта на туризма и хотелиерството, разкри „Associated Press“. Групата е изключително разнородна. Един от обучаващите се е модел, а друг е едва на 17 години и няма никакъв трудов стаж. Студентите се различават по възраст, степен на образование и професионален опит. Това, което е общо за всички тях обаче е, че са само мъже, тъй като на афганистанските жени е забранено да учат след шести клас, а освен това нямат никакви познания за туризма или хотелиерството. Всички присъстващи на тези занятия очакват с нетърпение възможността да популяризират една различна страна на Афганистан, а талибаните с удоволствие им помагат.

Афганистанските управляващи са обект на критики на световната политическа сцена главно заради ограниченията, които налагат на жените и момичетата в страната. Понастоящем икономиката не функционира добре, инфраструктурата е лоша, а бедността е широко разпространена сред местното население. И все пак, чужденците посещават често страната, окуражени от рязкото намаляване на насилието, увеличаването на самолетните връзки с центрове като Дубай, както и заради самото различно усещане, породено от факта, че са посетили необичайна дестинация. Броят им и към днешна дата не е особено голям, но напоследък афганистанския туризъм се радва на интерес и оживление. През 2021 г. чуждестранните туристи са били 69 души, а през 2022 г. броят им е нараснал до 2300. Миналата година желаещите да посетят страната са били 7000 души.

Мохамед Саид, ръководител на дирекция „Туризъм“ в Кабул, споделя, че Афганистан има предимства пред някои от своите съседи.

„Чуждестранни посетители са ми казвали, че не искат да ходят в Пакистан, защото е опасно и ги нападат. Японците също са ми казвали това. Това е добре за нас,“, твърди той.

Несъмнено обаче има и недостатъци. Достъпът до визи е труден и скъп, а през последните години много държави прекъснаха отношенията си с Афганистан след идването на талибаните на власт, а към днешна дата нито една държава не ги признава официално за законни лидери на страната. Афганистанските посолства са затворени или са преустановили дейността си. Продължава борбата за власт и влияние между афганистанските посолства и консулства, в които работят хора от бившата подкрепяна от Запада администрация, и тези, които са под пълния контрол на талибанската администрация. Самият Саид признава, че има сериозни пречки пред развитието на афганистанския туризъм, но твърди, че работи с министерствата с цел преодоляването им. Крайната му цел е да се въведе достъпен начин за предоставяне на виза при пристигане за туристите, но това може да стане едва след години.

Съществуват и проблеми, свързани с пътната мрежа, която в някои части на страната тя е наполовина асфалтирана или изобщо не съществува, а авиокомпаниите до голяма степен избягват афганистанското въздушно пространство. Най-много международни полети има в столицата Кабул, но нито едно афганистанско летище няма директни маршрути до големи туристически дестинации като Китай, Европа или Индия.

Въпреки предизвикателствата Саид желае силно Афганистан да се превърне в туристическа точка – амбиция, която изглежда се подкрепя от висшите лидери на страната.

„Бях изпратен в този отдел по указание на старейшините (министрите). Те трябва да ми имат доверие, защото са ме изпратили на това важно място,“, коментира още мъжът.

Младите хора, които се обучават, също имат стремежи. Ахмед Масуд Талаш, иска да научи повече за живописните места на Афганистан и за историята му, за да може да презентира тези знания пред бъдещи туристи. Друг студент, завършилият бизнес специалност Самир Ахмадзай иска да отвори свой хотел, но смята, че първо трябва да знае повече за туризма и хотелиерството.

„Хората чуват, че Афганистан е изостанал, че там цари бедност и че всичко е свързано с война. Ние имаме 5000-годишна история. Трябва да се отвори нова страница в Афганистан“, казва ентусиазирано Самир.

Милиони афганистанци, които живеят в Пакистан, са заплашени от депортиране

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments