Таксиметров мотоциклетист в Уганда се е подпалил заради поискан подкуп

0
102
Бода бода - африкански мотоциклети-таксита.
Уганда, Африка. Снимка: Пиксабей

29-годишният мотоциклетист на мотор тип такси (бел. ред. известно като “бода бода” – специфичен термин в Източна Африка) в Уганда е починал, след като сам се е подпалил в полицейския участък, информира “BBC”Велосипедът на Хусей Валугембе е бил задържан в югозападния квартал Масака, на около 135 км (85 мили) от столицата Кампала, в понеделник. Някои очевидци твърдят, че полицаите са поискали подкуп от 40 долара на Валугембе, за да освободят колелото му.


Говорител на полицията заяви, че целият отдел за движение по пътищата сега е под разследване за взимане на подкуп. Съобщава се също, че Валугембе е живял в полицейски помещения и е доставял храна на силите на редаВозенето с таксита-мотоциклети – или boda boda, както са известни в Уганда – е често срещан източник на доходи за безработни млади мъже в страните от Африка.

Но в Уганда им е било забранено да превозват пътници като част от усилията за контрол на разпространението на коронавирусВодачите на boda boda могат да работят само между 06:30 и 17:00 часа местно време и могат да превозват само товари.

Какво се случило?

Според полицията Валугембе е дал мотоциклета си на приятел, който в понеделник е бил хванат да превозва пътник. Съобщава се, че Валугембе се е разочаровал от полицията, след като няколко пъти посещавал полицейското управление, за да поиска да освободят мотора му. В четвъртък той се е заключил в стая в управлението и се е запалил, използвайки бензин, скрит във бутилка с вода. Полицаите на място донесли вода в джерикани, за да изгасят огъня. Служител, който по това време бил с Валугембе, е получил леки наранявания, а множество важни файлове на компютрите са били унищожени.

Говорителят на регионалната полиция Пол Кангаве заяви, че е започнало разследване на самозапалването и поведението на целия отдел за движениеТой каза, че отделът за професионални стандарти на силите ще разгледа обвиненията, че полицейските служители искат подкупи, след като моторите са станали превозни средства, които могат да бъдат конфискувани поради рестрикциите за движението им, наложени от мерките за блокиране около новия коронавирус.

Колко сериозен е коронавирусът в Уганда?

През май правителството започна да облекчава ограниченията за блокиране, но поддържа тези на бода бода. В края на юни президентът заяви, че може да доведат до по-нататъшното разпространение на вируса, ако бъде разрешено на мотоциклетите-таксита да транспортират хора на този етап.

Досега в Уганда има 900 потвърдени случая на COVID-19, с 847 възстановени след болестта и без такива с фатален крайМного от случаите са докладвани сред шофьори на камиони на дълги разстояния и техните контактни лица.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments