СЗО: Прекъсването заради COVID доведе до още 63000 смъртни случая от малария

0
33
Комар.
Комар на мрежа. Източник: Пиксабей

Пандемията от коронавирус прекъсна усилията за контрол на маларията, което доведе до 63000 допълнителни смъртни случая и 13 милиона повече инфекции в световен мащаб за две години, според доклад на Световната здравна организация, публикуван в четвъртък и цитиран от „Асошиейтед прес“.

Случаите на паразитното заболяване са се увеличили през 2020 г. и са продължили да нарастват през 2021 г., макар и с по-бавни темпове, съобщи здравната агенция на ООН в четвъртък. Около 95% от 247 милиона заразени с малария в света и 619 000 смъртни случая миналата година са били в Африка. Абдисалан Нур, старши служител в отдела по малария на СЗО, заяви:

„Бяхме извън правилния път преди пандемията, а сега пандемията влоши нещата.“

Алистър Крейг, декан на биологичните науки в Училището по тропическа медицина в Ливърпул, отбеляза, че напредъкът в намаляването на смъртните случаи от малария е спрял дори преди COVID-19. Листър, който не беше свързан с доклада на СЗО, коментира:

„Почти сякаш сме достигнали граница на ефективност за инструментите, с които разполагаме към момента.“

Нур уточни, че очаква по-широкото разпространение на първата в света разрешена ваксина срещу малария през следващата година да има „значително въздействие“ върху намаляването на броя на тежкото прекарване на заболяването и смъртните случаи, ако достатъчно деца бъдат имунизирани, добавяйки, че повече от 20 държави са кандидатствали в алианса за ваксини Gavi за помощ при обезопасяването на изстрела. Все пак ваксината е само около 30% ефективна и изисква поставянето на четири дози.

Мрежите за легла могат да предпазят хората от ухапване от комари, които разпространяват малария. Докладът на СЗО установи, че около три четвърти от мрежите, предоставени от донори, са били разпределени, но има големи пропуски в някои от най-засегнатите страни. Властите в Нигерия, например, раздадоха малко над половината от своите мрежи, докато Конго раздаде около 42% от своите.

Длъжностни лица също изразиха загриженост относно нов инвазивен вид комари, който процъфтява в градовете, устойчив е на много пестициди и който може да отмени години напредък срещу маларията.

„Инвазивният вид все още не е допринесъл значително за общото бреме на маларията на континента, но насекомите вероятно са отговорни за скорошния скок в части от Африканския рог“, смята Нур.

Дейвид Шеленберг, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, каза, че има обещаващи нови инструменти и стратегии за справяне с маларията, но че „разковничето в ситуацията е нивото на финансиране“. СЗО изчисли, че общата инвестиция в маларията – около 3,5 милиарда долара – е по-малко от половината от това, което е необходимо за драстично намаляване на нейното въздействие.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments