СЗО предупреди: Европа пак е в епицентъра на COVID пандемията

0
4
COVID-19
Снимка: Pixabay

Европа отново е „в епицентъра“ на COVID пандемията, предупреди Световната здравна организация (СЗО), тъй като случаите се увеличават из целия континент, предава BBC. На пресконференция ръководителят на СЗО за Европа Ханс Клуге каза, че континентът може да достигне още половин милион смъртни случаи до февруари. Той обвини недостатъчното прилагане на ваксините срещу заразата и неприемането на имунизирането от страна на населението. Клуге подчерта:

„Трябва да променим тактиката си, от реагиране на приливите на COVID-19 до предотвратяването им на първо място.

Процентът на ваксинацията се забави в целия континент през последните месеци. Докато около 80% от хората в Испания са вече с две приложени игли, този брой е по-нисък във Франция и Германия – съответно 68% и 66% – и все още по-нисък в някои страни от Централна и Източна Европа. Само 32% от руснаците са били напълно ваксинирани до октомври 2021 г.

Също така Клуге обвини облекчаването на мерките за обществено здраве за нарастващите инфекции в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 страни, включително части от Централна Азия. Досега СЗО е регистрирала 1,4 милиона смъртни случая в региона.

Техническият ръководител на СЗО за COVID-19 Мария Ван Керкхове заяви, че през последните четири седмици случаите в Европа са се увеличили с над 55%, въпреки „достатъчното предлагане на ваксини и инструменти“, а колегата ѝ д-р Майк Райън каза, че опитът на Европа е „предупредителен изстрел за света.

Това се случи, когато Германия регистрира повече от 37 000 ежедневни случая на COVID в петък, което е рекордно високо за втори пореден ден. Коефициентът на заболеваемост на 100 000 души сега е по-висок, отколкото през април, на 169,9, но доста под нивото в Обединеното кралство.

Германските служители по общественото здравеопазване се притесняват, че четвъртата вълна от инфекции може да доведе до голям брой смъртни случаи и натиск върху здравната система. През последните 24 часа са регистрирани 154 смъртни случая, спрямо 121 преди седмица. Лотар Вилер от германския институт RKI говори в четвъртък за ужасяващи цифри. Той каза:

„Ако не вземем контрамерки сега, тази четвърта вълна ще донесе още повече страдания.

Сред многото немци, които не са били ваксинирани, има повече от три милиона над 60-те, които са изложени на особен риск. Но както посочи Ханс Клуге, нарастването на случаите не е ограничено до Германия. Най-драматичният ръст на смъртните случаи е през последната седмица в Русия, където са регистрирани над 8100 смъртни случая, и Украйна с 3800 смъртни случая. И двете страни имат много ниски нива на ваксинация и Украйна обяви рекордните 27 377 нови случая през последните 24 часа.

Румъния регистрира най-високия си брой смъртни случаи за 24 часа тази седмица – 591, докато в Унгария ежедневните инфекции с COVID са се удвоили през последната седмица до 6268. Носенето на маска се изисква само в градския транспорт и в болниците. Д-р Райън, който призова всяка страна да се включи в общите усилия за справяне, заяви:

„В момента изглежда, че сме адски настроени към курс, който казва, че пандемията е свършила, просто трябва да ваксинираме още няколко души. Това не е така.“

Тази седмица холандското правителство заяви, че ще наложи отново носенето на маски и социалното дистанциране като мерки в много обществени места, тъй като се оказа, че приемът в болница е нараснал с 31% за една седмица. Междувременно Латвия въвежда тримесечно извънредно положение от понеделник на фона на рекордно ниво на инфекциите с COVID.

Хърватия регистрира 6310 нови случая в четвъртък, най-високият й брой досега. Словакия отчете втория си най-голям брой случаи, а чешките инфекции се върнаха до нивата, наблюдавани за последно през пролетта.

Заместник-главният лекар на Англия проф. Джонатан Ван-Там каза в сряда, че твърде много хора вярват, че пандемията е приключила.

Въпреки това, в страните с най-висок процент на ваксинация, процентът на заразяване все още е относително нисък. Италия има едно от най-високите нива на ваксинация за хора над 12 години, но дори и тук новите случаи са нараснали с 16,6% през последната седмица.

Броят на заразените в Португалия надхвърли 1000 за първи път от септември. А Испания е една от малкото страни, в които не се наблюдава ръст на предаването с 2287 случая, съобщени в сряда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments