СЗО е наясно за сексуално посегателство от неин медик срещу друг

0
30
СЗО.
СЗО. Снимка: Пиксабей

Когато лекарка написа в Twitter, че е била „сексуално нападната“ от служител на Световната здравна организация на конференция в Берлин през октомври, генералният директор на агенцията на ООН я увери, че СЗО има „нулева толерантност“ към подобно неправомерно поведение, пише „Асошиейтед прес“.

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус ѝ отговори, като каза, че е „ужасен“ от обвиненията в опипване и нежелани сексуални нападки. Той предложи личната си помощ, СЗО отстрани служителя и агенцията започна разследване, което е към края си.

Но вътрешните документи, получени от „Асошиейтед прес“, показват, че същият служител на СЗО, фиджийският лекар Темо Ваканивалу, е бил обвиняван и преди това от друга жена в сексуален тормоз преди няколко години. Това твърдение беше маркирано от висши директори на агенции и други институции през 2018 г., преди обвинителят да бъде информиран, че провеждането на официално разследване може да не е в нейния най-добър интерес, според документите.

Темо Ваканивалу.
Темо Ваканивалу. Източник: Фейсбук

Бивш омбудсман на СЗО, който помогна за оценката на предишното обвинение срещу Ваканивалу, отбеляза приликите между обвиненията на двете жени, разделени от няколко години, и предположи, че агенцията е пропуснала своя шанс да изкорени лошото поведение. Служителят, който говори с „Асошиейтед прес“ при условие за анонимност от страх да не загуби работата си, разказа:

„Чувствах се изключително ядосан и виновен, че нефункциониращата съдебна система спрямо СЗО е довела до друго нападение, което можеше да бъде предотвратено.“

Предишното обвинение не се отрази по никакъв начин върху кариерата на Ваканивалу в СЗО. Когато новото обвинение се появява, той се готви за изключително голямо повишение с много широка публична роля: той искаше да стане висш служител на СЗО в западната част на Тихия океан, с подкрепата на министър-председателя на Фиджи, други тихоокеански острови и колеги от СЗО, показват съобщенията. Работата на регионалния директор е да подкрепя страните, които се борят с проблеми, включително денга, малария и сърдечни заболявания, както и да координира първия глобален отговор на всякакви нови възникващи огнища – какъвто беше случаят, когато коронавирусът беше открит за първи път в Китай в края на 2019 г.

Ваканивалу затваря телефона, когато медията се свързва с него за коментар. Той не отговори на няколко последващи искания, изпратени чрез имейл и две приложения за съобщения, уточнява изданието.

Ваканивалу „категорично“ отрече да е насилвал сексуално някого, включително на конференцията в Берлин, според кореспонденцията между него и следователи на СЗО, с която АП се сдоби. Той каза, че обвиненията са „неверни“ и могат „непоправимо да навредят“ на кариерата и репутацията му. Лекарят подчерта, че може да е имало „взаимно неразбиране“ в Берлин и че обвинителят му вероятно е бил „под въздействието на алкохол“. Той е категоричен, че е „объркан“ и „потресен“ от обвинението за сексуално неправомерно поведение.

Здравната агенция на ООН заяви в имейл, че не може да коментира отделни случаи от съображения за поверителност и надлежен процес, но че сексуалното неправомерно поведение от всеки, който работи за агенцията, е „неприемливо“.

СЗО коментира, че разследването на жалбата от конференцията в Берлин „е в последния си етап“ и че доклад, който няма да бъде публично публикуван, скоро ще бъде представен на Тедрос. Агенцията уточнява:

„Извършителите на сексуално неправомерно поведение са изправени пред сериозни последствия, включително уволнение.“

Добавя се, че имената на извършителите се въвеждат в база данни за скрининг на ООН, за да се избегне бъдещото им наемане на работа.

В реч, публикувана в Twitter през декември, Тедрос изтъкна, че „неправомерното сексуално поведение е особено сериозно, когато извършителите са наши собствени служители“. Той нарече сексуалното неправомерно поведение от служители на СЗО „нарушение на доверието, възложено на СЗО да служи на общественото здраве“.

Искове срещу Ваканивалу са последните от поредица обвинения в неправомерно поведение срещу хора, работещи за СЗО, която има мандат да ръководи международния отговор на остри кризи, включително COVID-19 и Ебола.

През май 2021 г. „Асошиейтед прес“ съобщи, че висшите мениджъри на СЗО са били информирани за твърдения за сексуално насилие по време на епидемия от ебола в Конго, но не са направили много, за да я спрат. Група, назначена от СЗО, по-късно установи, че повече от 80 работници под ръководството на СЗО са сексуално малтретирали жени. Не са уволнени висши служители на СЗО, свързани с експлоатацията. А последният регионален директор на СЗО в западната част на Тихия океан – лицето, което Ваканивалу искаше да замени – беше пуснат в отпуск през август, след като „Асошиейтед прес“ съобщи, че много служители са го обвинили в расистко и обидно поведение, което компрометира реакцията на агенцията на ООН срещу COVID-19.

През следващите седмици най-висшият ръководен орган на агенцията ще се срещне, за да определи приоритетите на общественото здраве и да разгледа критични административни проблеми, включително сексуално неправомерно поведение. Длъжностните лица също могат да обсъдят как и кога може да се проведе изборът за следващ директор на региона.

По-ранното обвинение срещу Ваканивалу дойде след семинар за хронични заболявания в Япония през 2017 г., където служител на СЗО коментира, че Ваканивалу я е тормозил на вечеря след работа и по други поводи. Нейният доклад е бил споделен с високопоставени служители на СЗО, според документи, получени от „Асошиейтед прес“.  В доклада от 2018 г. жената пише:

„Под масата (Ваканивалу) събу обувките си, повдигна единия си крак и пръста(ите) между краката ми. Отне ми известно време да обмисля какво всъщност се случва.“

Тя напуснала ресторанта и казала, че Ваканивалу я последвал до близката гара. Там той я хванал за ръката, попитал дали се вижда с някого и защо не е привлечена от него, разказа жената. След като се сбогувал, Ваканивалу продължил да я прегръща, като хваща задните ѝ части с двете си ръце и се опитва да я целуне по устните ми. Тя разказа още, че е завъртяла глава, за да го избегне, и е преместила ръцете му.

Жената е идентифицирана в документите, но „Асошиейтед прес“ обикновено не назовава имена на хора, които твърдят, че са били сексуално тормозени, освен ако не са оповестени публично. „Асошиейтед прес“ се свърза с жената, но тя отказа коментар по случая.

Според протоколите на СЗО жалбата ѝ трябваше да бъде разследвана от службата за вътрешен надзор на организацията, следвайки указания от омбудсманите, които помагат на служителите да посредничат при проблеми с персонала.

След като подаде поверителния си доклад до „горещата линия за почтеност“ на СЗО през юли 2018 г., случаят беше „разхвърлян в (Женева) в продължение на месеци“ сред служители, натоварени с искове за неправомерно поведение, пише омбудсман на жената в имейл, получен от „Асошиейтед прес“.  Омбудсманът заяви:

„Изглежда вътрешният ни процес не е достатъчно ефективен, за да се справи с подобни случаи.“

Месеци след като изрази загрижеността си, жената беше информирана от офиса на омбудсмана на СЗО, че неговият директор е решил да даде на Ваканивалу общо „неофициално предупреждение“, което не се позовава на предполагаемото неправомерно поведение. След тази дискусия офисът на омбудсмана и етиката считат случая за приключен, пише жената в имейл до служител на СЗО. В последващо съобщение до омбудсмана на СЗО жената изтъква, че службата по етика на агенцията  ѝ е казала, че ще бъде трудно да докаже случай на сексуален тормоз, като подчерта, че това може да „компрометира“ името ѝ и че вероятно ѝ липсват „твърди доказателства“. Тя също така добави, че е била предупредена, че Ваканивалу може да подаде собствена жалба срещу нея за „опозоряване“ на името му и ѝ е казано, че настояването за разследване „може да не е най-добрият вариант за мен“.

Директорът по човешките ресурси на СЗО по това време казва на колегите си в имейл от ноември 2018 г., че директорът на отдела за съответствие, управление на риска и етика на агенцията е бил информиран за обвиненията срещу Ваканивалу.

„Той е запознат със случая… и е взел под внимание въпроса“, увери директорът по човешките ресурси в имейл, получен от „Асошиейтед прес“.

Не е ясно дали някога е провеждано разследване.

През октомври Ваканивалу участва в панел на Световната здравна среща на върха в Берлин като част от конференция на високо ниво с участници, включително шефа на СЗО Тедрос, филантропа Бил Гейтс, германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон.

Една вечер във фоайето на хотел много хора пиеха напитки, включително Ваканивалу и д-р Роузи Джеймс, млад британско-канадски лекар и бивш консултант на СЗО. Пред „Асошиейтед прес“ Джеймс коментира:

„Говорихме за работата му в СЗО и той просто започна да слага ръката си на дупето ми и да я държи там.“

Тя сподели, че се е почувствала уплашена, когато е говорила със старши мениджър в организацията. „Почувствах тази динамика на силата и се чувствах наистина неудобно“, разказа жената, обяснявайки, че се е отдалечила, за да се присъедини към приятелите си, които са й казали, че действията на Ваканивалу са неподходящи.

„По някакъв начин се озовах отново да говоря с него и той буквално ме държеше за бузата“, продължи тя. Джеймс уточни, че Ваканивалу „здраво държеше дупето ми в ръката си няколко пъти (и) притискаше слабините си в мен“. Преди Ваканивалу да си тръгне, тя казва, че той я е притиснал в ъгъла и многократно е искал номера на хотелската ѝ стая.  По-късно същата вечер тя пише в Twitter за срещата, като в публикацията казва, че е била „сексуално нападната“ и че „това не е първият път в глобалната здравна сфера, когато това се случва“. Шефът на СЗО Тедрос отговори, обещавайки да направи всичко по силите си, за да ѝ се помогне.

По-късно Джеймс беше интервюиран от следователите на СЗО. Тя сподели, че служители на СЗО са ѝ казали, че няма да има право да види окончателния доклад от разследването. Джеймс също изтъкна, че Тедрос никога не е проследил лично директно, но каза, че директорът по комуникациите на агенцията се е свързал с нея и че двамата са обядвали по време на конференцията в Берлин. Тя добави, че СЗО също е предложила да ѝ възстанови всички разходи за частна терапия, свързани със срещата ѝ с Ваканивалу. Той от своя страна заяви пред следователите на СЗО, че същата вечер е поздравил Джеймс, „като я потупва по лявата ѝ ръка“ и не смята, че това е неуместно, според запис на дискусията, получен от АП. Той призна, че е поискал номера на хотелската й стая, като каза, че е направил искането „за връзка, ако е необходимо“.

„Спомням си, че се изправяхме един срещу друг през цялото време на разстояние една ръка разстояние помежду ни“, споделя Ваканивалу пред разследващите, добавяйки, че разговорът е продължил около пет минути. Той заяви, че вярва, че хората в групата, включително Джеймс, „са били под въздействието на алкохол“ и че си спомня събитието като „добра вечер, в която е имало от всичко“.

Ваканивалу е ръководител на отдел в централата на СЗО в Женева и ръководи малък екип в отдела за незаразни болести. Той е представен в няколко видеоклипа на СЗО във Facebook и също така участва в комисията по здраве, безопасност и благополучие на агенцията. Миналата есен той се издигна като кандидат за следващия директор на СЗО за западната част на Тихия океан, регион, в който живее една четвърт от световното население. В писмо от септември, адресирано до тогавашния министър-председател на Фиджи Джосая Вореке Байнимарама и други служители Ваканивалу пише“

„Опитът и експертизата, които събрах през годините… ми дадоха съответните пълномощия да ръководя Западния Пасифик.“

Около седмица след конференцията в Берлин председателят на висшия ръководен орган на СЗО в региона каза на Ваканивалу в съобщение, видяно от „Асошиейтед прес“, че името му е споменато „като потенциален кандидат“ за следващия регионален директор. Председателят му изпрати съобщение, че тихоокеанските здравни министри планират да настояват за кандидат от региона.

„Това би било възможност за вас, д-р Темо“, беше казано на Ваканивалу.

Кореспонденцията, получена от „Асошиейтед прес“ между Ваканивалу и старши служител в офиса на Байнимарама, също показва, че Ваканивалу е попитан за формализиране на кандидатурата му.

Бележка от кабинета на министър-председателя с дата 17 октомври и отбелязана като „одобрена“, потвърждава „предложената от Фиджи кандидатура“ на Ваканивалу за поста. В ръкописна бележка се казва, че служителите трябва да се координират с министерството на здравеопазването на страната и да информират всички други тихоокеански нации за кандидатурата на Ваканивалу. Байнимарама, който загуби изборите през декември във Фиджи, не отговори на множество искания за коментар от „Асошиейтед прес“.

Кандидатурата на Ваканивалу също имаше поддръжници в самата СЗО. Произведена от СЗО брошура за предизборна кампания, създадена през септември – преди Берлинската конференция – очерта неговата визия за региона и имаше за цел да събере гласове от страните членки в региона. В документа се казва:

„Под мое ръководство СЗО ще даде възможност на хората да служат в своите страни.“

Паула Донован е съдиректор на кампанията Code Blue, която се стреми да търси отговорност от персонала на ООН за сексуални престъпления. Според нея обвиненията относно Ваканивалу не са изненадващи, но са дълбоко тревожни. По думите ѝ, случващото се е особено обезпокоително и особено това, че длъжностно лице, обвинено в сексуален тормоз, е потенциално подходящо за такава видна ръководна роля и че СЗО изглежда не е успяла да поддържа собствената си политика на „нулева толерантност“ към непрофесионално поведение. Призовавайки страните-членки да преразгледат вътрешните структури на агенцията, така че нейните служители да бъдат подведени под отговорност, Донован признава:

„Очевидно невярно е, че СЗО не одобрява сексуалното неправомерно поведение“. Когато СЗО пази този вид събития в тайна, те дават на сексуалните хищници карт бланш да го правят отново безнаказано.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments