СЗО: COVID инфекциите в цял свят нарастват заради „Омикрон“

0
123
Положителен тест за коронавирус.
Снимка: Пиксабей

Световната здравна организация /СЗО/ предупреди, че новият вариант на COVID-19 „Омикрон“ представлява висок риск от нарастване на инфекциите по целия свят. Организацията посочва, че той може да доведе до тежки последици в някои региони. Засега не се съобщава за смъртни случаи, свързани с него.

Ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус отново отправи призив за доставяне на ваксини за по-бедните страни. Той коментира, цитиран от „БНР“:

„COVID-19 все още не е приключил с нас.“

Гебрейесус разясни, че учени от цял ​​свят работят, за да открият дали новият вариант е свързан с по-лесно предаване, риск от повторно заразяване и как реагира на ваксините. Американският президент Джо Байдън уточни, че новият вариант на COVID-19 е причина за безпокойство, но не е причина за паника, ден след откриването му и в Северна Америка. По думите му няма нужда от локдауни, но хората трябва да са ваксинирани и да носят маски.

Случаи на „Омикрон“ бяха потвърдени в редица страни – Канада, Великобритания, Португалия, Белгия, Нидерландия и Япония. Новият вариант принуди Великобритания, Европейския съюз и САЩ да издадат забрана за пътуване за няколко страни в южна Африка. Япония и Израел затвориха границите си за пристигащи чужденци, а Австралия също няма да облекчи граничните ограничения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments