СЗО: Атаките срещу здравни заведения в Украйна се увеличават всеки ден

0
46
Поражения в Украйна
Поражения в Украйна. Снимка: ДСНС України, Facebook

Досега са осъществени повече от 70 отделни атаки срещу болници, линейки и лекари в Украйна, като броят им нараства ежедневно, казва Световната здравна организация (СЗО), предава „BBC“.

В изявлението се казва, че прицелването в здравни заведения е станало част от стратегията и тактиката на съвременната война. Скорошна жертва от 8 март стана наскоро ремонтираната централна болница в Изюм, южно от Харков. Съоръжението беше ударено от руски снаряди, според украинските власти. Видео и снимки, публикувани онлайн от зам.-кмета на града, показват значителни щети на главната сграда на болницата. Новата приемна, построена миналата година, беше напълно разрушена.

Кадрите са потвърдени от “BBC” и други медии, въпреки че точните обстоятелства около нападението не могат да се установят към момента. Заместник-кметът Владимир Мацокин каза за медията:

„След първата бомбардировка прозорците на болницата избухнаха.“

Втора атака унищожи операционните зали на болницата, добави той. Според украинските власти персоналът на дневната болница е лекувал деца, бременни жени и три новородени бебета, както и войници и цивилни, ранени при ожесточенитес боеве в региона. По време на нападението те са се подслонили в мазето и няма убити. Мацокин уточни:

„Правителството инвестира милиони, за да осигури добри съоръжения с модерно оборудване.“

И допълни:

„Пациентите трябваше сами да се измъкнат от развалините, за да избягат.“

“BBC” се свърза с руското посолство в Лондон относно атаката, но не получи отговор, въпреки че в миналото Москва отричаше умишлено да е атакувала цивилни.  От 24 февруари Световната здравна организация е прегледала и потвърдила 72 отделни атаки срещу здравни заведения в Украйна, причиняващи най-малко 71 смъртни случая, а 37 души са ранени. Повечето са нанесли повреда на болници, медицински транспорт и магазини за доставки, но СЗО също така е регистрирала „вероятното“ отвличане или задържане на медицински персонал и пациенти.

„Загрижени сме, че този брой се увеличава всеки ден“, каза представителят на СЗО за Украйна Ярно Хабихт пред информационната агенция. Той допълни:

„Здравните заведения трябва да бъдат безопасни места както за лекарите, така и за медицинските сестри, но и за пациентите, към които да се обръщат за лечение. Това не трябва да се случва.

Тъй като войната в Украйна е международен въоръжен конфликт между две държави, се прилагат Женевските конвенции. Разширени след Втората световна война, конвенциите определят основните права на цивилните и военния персонал и установяват защита на ранените и болните. Те са ратифицирани от тогавашния Съветски съюз през 1954 г. Съгласно член 18 от конвенциите, гражданските болници „при никакви обстоятелства не могат да бъдат обект на нападение, но винаги трябва да бъдат уважавани и защитени“.

Нарушаването на това правило може да бъде разследвано от Международния наказателен съд в Хага и, ако се установи, че е военно престъпление, отделните извършители могат да бъдат преследвани и наказани. Има обаче изключения от конвенциите.

Защитата от нападение се губи, ако медицинското заведение е поставено в близост до легитимна военна цел или се смята, че извършва „вредно за противника“ действие.

Според Международния комитет на Червения кръст (ICRC) това може да включва използването на болница като щит за здрави бойци или поставянето на медицинско звено в позиция, която възпрепятства атаката на врага. Нийв Гордън, професор по международно право и права на човека в Лондонския университет Queen Mary, каза:

„Това, което имаме днес, всъщност е ситуация, в която болниците и медицинските звена се превърнаха в честна игра.

„Ако има войници извън болницата или тя просто е до гара, може да бъде атакувана. Или може да се окаже, че ранен войник има мобилен телефон и се обажда на други войски и им казва, че има някой наблизо.

„Всички тези вратички правят възможно да се твърди, че атаката е била легитимна.“

Международният комитет на Червения кръст казва, че на теория, преди да се насочи към болница, която може да е в нарушение на тези правила, атакуващата страна винаги трябва да даде предупреждение с ограничение във времето, а другата страна трябва да е игнорирала това предупреждение. Няма доказателства, че това се е случило в конфликта в Украйна.

Проф. Гордън би искал да види далеч по-строга пълна забрана за всякакви нападения срещу медицински заведения съгласно международното право, подобно на забраната за изтезания, приета от ООН, която влезе в сила през 1987 г.

От Виетнам до Сирия

Изключенията от Женевските конвенции са използвани за оправдаване на атаки срещу болници и медицински части в конфликтите след Втората световна война от Корея и Виетнам нататък. Тенденцията обаче изглежда се ускорява бързо, движена отчасти от използването на балистични ракети, дронове и други боеприпаси с по-дълъг обсег.

Американската застъпническа група Physicians for Human Rights твърди, че руските или местните сили са били свързани с най-малко 244 отделни атаки срещу здравни заведения в Сирия от 2011 г.

В един момент благотворителната организация Lédecins Sans Frontières дори взе решение да спре да споделя GPS координатите на някои здравни клиники, които оперира със сирийското правителство или неговите руски съюзници, на фона на опасенията, че в резултат на това е по-вероятно те да станат преки цели. Руските власти отрекоха умишлено да атакуват болници в Сирия и предположиха, че „джихадистите“ в страната рутинно се приютяват в защитени цивилни сгради.

СЗО е загрижена, че всичко това означава, че атаките срещу медицински заведения бързо се превръщат в част от по-широката „стратегия и тактика“ на съвременната война, независимо от правилата на Женевските конвенции. Унищожаването на здравни заведения, предупреждава организацията, „е за унищожаване на надеждата и отричането на основни човешки права. На пресконференция миналата седмица директорът по спешни случаи Майкъл Райън заяви:

„Никога не сме виждали в световен мащаб… този процент на атаки срещу здравеопазването. Тази криза достига точка, в която здравната система в Украйна е на ръба.

„Трябва да бъде подкрепено… но как можете да направите това, ако самата инфраструктура, която тези хора ще подкрепят, е под пряка атака?“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments