СЗБ и БАЗ с отворено писмо след заповедта на областния управител на Варна за затваряне на част от крайбрежната алея за коли

0
566
Празна алея
Празна алея. Снимка: СЗБ и БАЗ

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ разпространиха отворено писмо до областния управител на Варна Благомир Коцев. Двете организации споделят, че през изминалите дни с интерес са проследили дебатите и последващата заповед на областния управител, касаеща ограничаването на достъпа на автомобили на крайбрежна алея. Те изтъкват, че умишлено не са взели страна от самото начало, защото са станали свидетели на опити за политизиране на проблема.

„Постъпилите сигнали и оплаквания от членове на браншовите ни асоциации, пряко зависещи и потърпевши от промяната на условията, при които те извършват своята дейност, както и инвестициите им, поставени на карта, ни карат да вземем отношение по проблема.“, обясняват от СЗБ и БАЗ и дебело подчертават, че са браншови асоциации, създадени с цел да защитават интересите на своите членове.

Какво гласи отвореното им писмо?

„Крайбрежната алея във Варна е на всички граждани и гости на морската ни столица. Това, което се случи след влизането в сила на забраната за достъп на автомобили е, че една част от хората останаха дискриминирани. В това число работещи в заведенията, собственици, доставчици на стоки и услуги, клиенти, и не на последно място – граждани, решили да посетят свободно, една част от градската инфраструктура на Варна.

Ефектът от забраната – празна крайбрежна алея. „Бомба“, както се изразиха собствениците на пострадалите заведения. Няма разхождащи се хора, няма майки с колички, няма плажуващи, няма клиенти. Отменени резервации, празни маси, връщане на капара, проваляне на дълго организирани тържества и лични празници, негодувание от служителите в заведенията, че не могат да стигнат до работните си места. И всичко това в средата на летния сезон, за който са се готвили и чакали цяла година. След две години пандемия, в която заведенията стояха затворени и чакаха. Чакаха двата месеца в годината, в които да работят нормално.

Защо точно в този момент? Защо точно в средата на сезона? Защо без да се вземат предвид всички останали предложения за облагородяване и нови инвестиции, с цел улесняване правилното придвижване във въпросния участък? Въпроси, на които ние нямаме отговори, но знаем едно: Налагането на забрани не решава проблеми!

Настояваме за незабавна среща на всички представители, както на държавната администрация, така и на всички страни, пряко засегнати от наложената забрана. Убедени сме, че в една диалогична среда, заедно ще намерим най-правилното решение за удовлетворяване на интересите на всички граждани и гости на нашия град.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments