Свободен пазар на електроенергия: Как колективните инвестиции намаляват разходите за ток?

1
59
Ток
Ток. Снимка: Pixabay

Възможността за сдружаване на крайни клиенти в граждански енергийни общности предоставя иновативен и устойчив модел за производство и разпределение на електроенергия. Този модел не само стимулира местното производство на енергия, но и оптимизира нейното използване, като така се намалява натоварването на националната електрическа мрежа и се подобрява енергийната ефективност.

Енергийните общности представляват сдружения на крайни клиенти, които съвместно произвеждат и разпределят електроенергия. Според доц. Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС, идеята е енергията да се произвежда на място, в непосредствена близост до консумацията й, което води до по-добро припокриване на общия товарографик на общността с произвежданата енергия. Доц. Зиновиев обяснява пред „NOVA“:

„Когато всички инвестираме в една енергийна общност по 10 лева, а преди това сме консумирали електроенергия в обем 100 единици, сега ще консумираме в обем 60 единици. Някои ще консумират 90% по-малко електроенергия, а други само 10% по-малко. Енергийната общност е като Здравната каса – всички плащат за нея, а ползват тези, които имат нужда и когато имат нужда.“

Европейските регулации вече позволяват създаването на енергийни общности, а България прави първите стъпки в тази насока с промени в законодателството от края на миналата година. ЕС подкрепя концепцията за „д-та“ – декарбонизация, децентрализация, дигитализация и енергийна демокрация, в която България активно участва.

Енергийните общности не се разглеждат като фирми, продаващи електроенергия, а като активни потребители, които обезпечават значителна част от енергията, която консумират, на място. Това води до по-малко натоварване на преносната и разпределителната мрежа. Ключов момент е, че колкото по-малко електроенергия черпят от мрежата, толкова по-малко разходи за баланс имат.

С преустановяването на регулираната цена на електрическа енергия за битовите потребители, те ще бъдат мотивирани да оптимизират потреблението си според ценовите сигнали и да инвестират в общи споделени мощности. Това ще им позволи да се възползват от безплатната електроенергия, предоставена от тези мощности, и да намалят разходите си за баланс.

Доц. Владимир Зиновиев подчертава, че този модел е от съществено значение за бъдещото развитие на енергийния сектор и за постигането на по-устойчива и ефективна енергийна система.

Румен Радев: България трябва да развива ядрената си енергетика

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments