Свижданията и настаняванията в социалните домове са забранени до 31 юли

0
249
Възрастен мъж
Снимка: Pixabay

Най-рано от 1 август ще бъдат разрешени свижданията и настаняванията на възрастни хора в социалните домове, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова пред „БНР“.

Това се налагало предвид опасенията, че можело да се повторят събитията от Видинско през май. Тогава от Искра.бг ви бяхме съобщили за огнището на заразата в дома в град Кула и дълго следяхме ситуацията със заразените хора в дома в село Гара Орешец. След тогавашните събития, подобни инциденти не е имало и не искало да се допуснат.

Забраната за посещения и нови настанявания на възрастни хора бе въведена по време на извънредното положение в страната. Предвид факта, че извънредната епидемиологична обстановка бе удължена до 31 юли, домовете за възрастни хора и други социални услуги от резидентен тип за възрастни и деца нямало да имат свиждания, нито нови обитатели дотогава.

Изключение за това щяло да се прави, ако случаят е свързан със застрашен живот на възрастен човек. В такава ситуация, при спазване на всички епидемични мерки, щели да се извършват кризисни настанявания. До момента не е имало такива случаи.

Стоименова бе категорична, че и сега социалните услуги като „Топъл обяд“, патронажна грижа и домашен помощник са били съобразявани с всички мерки за предотвратяване на заразяването на възрастните с вируса.

Към момента домовете за възрастни хора у нас били 82. В тях били настанени 4991 души, а свободните легла били 607. За съжаление листата с чакащи в София не можело да бъде обслужена в настоящата ситуация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments