Свилен Кънев е носителят на голямата награда „Джон Атанасов“

0
12
Наградените. Снимка: Facebook, Biserka Yovcheva
Наградените. Снимка: Facebook, Biserka Yovcheva

Докторът по компютърни науки от „Харвард“ Свилен Кънев е носител на наградата „Джон Атанасов“ през 2019-та година. Той е старши софтуерен инженер в Google и работи над ново поколение на най-големите компютърни системи в световен мащаб, предаде „БНР“.

Кънев споделя, че започнал като физик и бил част от школата на големия казанлъшки учител Теодосий Теодосиев. Признанието, което получава, е ценно за него, но основната му цел е да прави науката интересна, а конкуренцията го стимулира да успява.

Церемонията по награждаването се проведе за 17-та поредна година, а отличията са в четири категории. Tе бяха връчени от президента Румен Радев, който коментира:

Тази година отбелязваме 80-ата годишнина от първия в света прототип на цифров компютър, създаден от българина Джон Атанасов и променил завинаги образованието, науката и технологиите. По традиция в Гербовата зала на „Дондуков“2 отличих лауреатите в президентската награда „Джон Атанасов“ за 2019 гoдина. Много от младите български изследователи работят и учат по света, но където и да са – в институти, научни центрове и звена, те го правят с мисъл за България и съхраняват връзката си с родината. Уверен съм, че все повече техни научни постижения и приложни разработки ще служат на нашето общество и неговото бъдеще

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от