Свидетели: Гръцката брегова охрана изхвърли мигранти зад борда и причини смъртта им

0
187
Пристигащи мигранти на о. Лесбос, Гърция. Снимка: wikimedia commons
Пристигащи мигранти на о. Лесбос, Гърция. Снимка: wikimedia commons

Гръцката брегова охрана е причинила смъртта на десетки мигранти във водите на Средиземно море за период от три години, твърдят свидетели, включително 9, които са били умишлено хвърлени във водата, предаде „BBC“. Деветимата са част от група от 40 души, за които се твърди, че са починали в резултат на принудително напускане на гръцките териториални води или повторно връщане в морето след достигане на гръцките острови, установи анализ на медията.

Представител на гръцката брегова охрана заяви пред репортер на „BBC“, че категорично отхвърля всички обвинения в подобни незаконни действия. На друг бивш високопоставен служител на гръцката брегова охрана бяха показани кадри, на които се вижда как 12 души са натоварени в лодка на гръцката брегова охрана, а след това са изоставени. След като изгледа кадрите, той призна, че това е „очевидно незаконно“ и само по себе си е „международно престъпление“.

Гръцкото правителство от много време насам е обвинявано в неправомерни действия срещу нелегални мигранти, включително принудителното им насочване обратно към Турция, откъдето са преминали. Тези действия се определят като незаконни съгласно клаузите на международното право. За първи път „BBC“ направи задълбочен анализ в опит да изчисли броя на инцидентите, за които се твърди, че в резултат на действията на гръцката брегова охрана са настъпили смъртни случаи. Данните сочат, че 15-те инцидента, които екипът е анализирал, регистрирани в периода май 2020-23 г.,  са довели до 43 смъртни случая. Първоначалните източници  на информация са предимно местни медии, неправителствени организации и представители на турската брегова охрана. Проверката на подобни твърдения е изключително трудна, тъй като свидетелите често изчезват или се страхуват да говорят и желаят анонимност. В четири от тези случаи обаче репортерите успяха да потвърдят свидетелските разкази, като са разговаряли с очевидци. Журналистическото разследване, което е включено в новия документален филм на медията, озаглавен „Мъртво спокойствие: Убийства в Средиземно море?“, показва ясна закономерност. В пет от случаите мигрантите твърдят, че са били хвърлени директно в морето от гръцките власти. В четири от тези случаи те обясняват как са пристигнали на територията на гръцки острови, но са били жестоко преследвани и наказани. В няколко други случая мигрантите споделят, че са били качени принудително на надуваеми салове без двигатели, които след това са повредили.

Един от най-смразяващите разкази е на мъж от Камерун, който твърди, че е бил преследван от гръцките власти, след като е достигнал водите на остров Самос през септември 2021 г. Подобно на всички хора, които екипът интервюира, той призна, че е имал намерение да се регистрира като търсещ убежище в Гърция.

„Едва бяхме акостирали, а полицията дойде изненадващ. Имаше двама полицаи, облечени в черно, и други трима в цивилни дрехи. Бяха с маски, виждаха се само очите им,“, разказва мъжът.

По думите му той и още двама души – един мъж от Камерун и друг от Кот д’Ивоар са били прехвърлени на лодка на гръцката брегова охрана, където събитията бързо са придобили ужасяващ обрат.

„Първо се насочиха към камерунеца. Хвърлиха го във водата, а мъжът от Кот д’Ивоар каза: „Спасете ме, не искам да умра…“. Накрая само ръката му беше над водата, а тялото му – под нея. Бавно ръката му се плъзна под водата и тя го погълна,“, споделя с ужас мигрантът, като добави, че по-късно е бил пребит.

Гръцкото министерство на морското дело и островната политика обясни пред репортерите, че кадрите в момента се разследват обстойно от независимия Национален орган за прозрачност на страната.

Разследваща журналистка от друга медия, с когото екипът на „BBC“ разговаря на остров Самос, коментира, че е започнала да общува с член на гръцките специални сили чрез приложението за запознанства Tinder. Роми ван Баарсен го помолила да разкаже повече за работата си и какво точно се случва, когато той и колегите му забележат лодка с бежанци. Той отговорил, че „ги отблъскват обратно“, и признал, че подобни заповеди са издадени „от министъра“. По негови думи членовете на бреговата охрана биват наказвани, ако не успеят да спрат прииждащите мигранти.

Гърция официално винаги е отричала, че се извършват така наречените „отблъсквания“. Както се знае, страната от години е входна врата към Европа за много мигранти. Миналата година в Европа са пристигнали 263 048 души по море, като Гърция е приела на своята територия 41 561 (16%) от тях. През 2016 г. Турция подписа споразумение с ЕС, като целта беше да се на нелегалните мигранти и бежанци да преминават свободно в Гърция, но през 2020 г. тя обяви, че не може повече да го прилага.

Журналистическият екип, провел разследването, представи резултатите от на гръцката брегова охрана. Тя отговори, че служителите ѝ са работили „неуморно, с най-висок професионализъм, силно чувство за отговорност и уважение към човешкия живот и основните човешки права“, като изтъкна, че действията им са „в пълно съответствие с международните задължения на страната“. Гръцката брегова охрана и преди е била критикувана остро за ролята си в най-сериозния инцидент с мигранти във водите на Средиземно море от десетилетие насам. Има опасения, че над 600 души са загинали, след като корабът „Адриана“ потъна в очертаната от Гърция спасителна зона през юни миналата година. Гръцките власти твърдят, че лодката не е имала технически проблеми и е пътувала за Италия, поради което бреговата охрана не се е опитала да я спаси.

Путин се подиграва на Запада, докато спекулациите за посещение в Северна Корея се засилват

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments