Световни експерти се събират заради риска от птичи грип

0
95
Жена с маска.
Жена с маска. Снимка: Пиксабей

Водещите световни експерти по грип се срещнаха тази седмица, за да обсъдят заплахата, представлявана за хората от щама на птичия грип H5N1, който причини рекорден брой смъртни случаи на птици по света през последните месеци, предава „Агенция Ройтерс“.

Групата от учени, регулатори и производители на ваксини се среща два пъти годишно, за да реши кой щам на сезонния грип да включи във ваксината за предстоящия зимен сезон, в този случай за северното полукълбо. Но също така е възможно да се обсъди рискът животинските вируси да се разпространят върху хората и да причинят пандемия. На срещата тази седмица H5N1 clade 2.3.4.4b беше ключова тема, коментираха пред „Ройтерс“ Световната здравна организация /СЗО/ и световни експерти по грипа. Те ще информират репортерите както за състава на сезонната грипна ваксина, така и за рисковете от разпространение. Преди срещата Силви Брианд, директор на Световната здравна организация за готовност за глобална инфекциозна опасност, изтъкна:

„Ние сме по-подготвени (отколкото за COVID), но дори и това да е така, все още не сме достатъчно подготвени. Трябва наистина да продължим усилията за грипна пандемия.“

Експертите проследяват H5N1 clade 2.3.4.4b, откакто се появи през 2020 г., но последните съобщения за масови смъртни случаи на заразени бозайници от тюлени до мечки, както и за потенциално предаване от бозайник на бозайник във ферма за испански норки миналата година, се повишиха загриженост. Има обаче много малко случаи при хора и в момента СЗО оценява заплахата за хората като ниска. Никола Луис, директор на Центъра за сътрудничество на СЗО по грип към института Крик в Лондон, твърди:

„Това е естествен експеримент, който се разиграва пред нас и не мисля, че сме самодоволни.“

В своя изявление преди срещата тя подчерта, че дискусията ще включва оценки на ситуацията в световен мащаб. Експертите обсъдиха и потенциалното разработване на ваксина.

Лабораториите, свързани със СЗО, вече притежават два щама на грипен вирус, които са тясно свързани с циркулиращия вирус H5N1, които могат да бъдат използвани от производителите на ваксини за създаване на ваксина за хора, ако е необходимо. Един от тях беше добавен след предишната грипна среща на СЗО през септември 2022 г. и в момента лаборатории по света тестват доколко двата подтипа съответстват на щама, разпространяващ се сред животните, за да се определи дали са необходими още актуализации.

Редица компании, които произвеждат ваксини срещу сезонен грип, могат да произвеждат и ваксини срещу пандемичен грип. Например GSK и CSL Seqirus вече работят с Агенцията за напреднали биомедицински изследвания и развитие на Съединените щати /BARDA/, за да тестват снимки, базирани на един от тясно свързаните щамове.

„Подготвянето на тези щамове може да спести около два месеца в разработването на ваксина, обясни Брианд от СЗО. Но бързото разработване на достатъчно ваксина все още ще остане предизвикателство в ситуация на пандемия, уточниха експертите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments