Светослав Илчовски: Украинското зърно няма да повлияе на цените

1
309
Зърно
Зърно. Снимка: Pixabay

Изказването на премиера акад. Николай Денков за „преговорите с терористи“ е глупаво. Това коментира един от най-големите зърнопроизводители у нас
Светослав Илчовски в ефира на „bTV“.

Илчовски притежава 130 хиляди декара земя у нас и приблизително 90 хиляди декара в съседката ни Румъния. Той отбеляза, че директните плащания са ограничени за земеделците, но за зърнопроизводителите имало „зелени плащания“, а именно – за спазване на зелени производствени практики, да се пази почвата и да се облагородява земята.

Производителят отбеляза, че слънчогледът не е борсова култура и стойността му е манипулирана. По думите му твърдяло се, че има свръхпроизводство на слънчоглед, а това не било така.

„Нито украинският слънчоглед влияе на цената, нито нашият. Знам, че този слънчоглед го няма. Докладът на Министерството на земеделието на САЩ е манипулиран“, заяви той.

Илчовски не мисли, че зърното от Украйна ще повлияе върху цените и смята, че стойността на олиото в търговската мрежа е манипулирана – трябвало да бъде около 2 лева, а вместо това била по-висока.

„Няма да участвам в протестите. През последните 3 години се създаде голям балон. Фермерите не бяха подготвени за мениджърите, които продадоха скъпи трактори, за семената, които растат без влага“, каза той и добави:

„Бившият настоящ премиер ги подведе. Контролира се всичко. Не е спирал контролът – продавайте евтино, защото идва евтиното от Украйна – това е замисълът. Те трябва да продават под себестойност и са на загуби. Те са на огромни загуби заради скъпата себестойност на декар. Цената не е световна. Слънчогледът не е на борса. Няма такава на света. Определя се, че цената ще е такава и край.“

Зърнопроизводителят твърди, че в понеделник ще протестират „прецаканите“, а субсидията от Европа се използвала за наддаване между земеделците. По негови думи арендата на декар е от 350 килограма зърно до 600 килограма на декар при калкулация на настоящите цени – „твърде са си надскочили бизнеса“.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Да е жив и здрав
Да е жив и здрав
2 месеци по-рано

Господин Илчовски открадна земите на всички възрастни хора в района с подставяни лица. За него има специално място в Ада.