Светият престол: Пандемията подчертава необходимостта от нови решения за борба с корупцията

0
46
Пари, корупция.
Снимка: Пиксабей

Отбелязвайки, че всички текущи дискусии се случват през обектива на продължаващата пандемия COVID-19, мос. Януш Урбанчик заяви: “Вече започнахме да забелязваме осезаеми социални, икономически и екологични промени в нашия регион поради тази криза”. Той призова и за по-голямо внимание към борбата с корупцията, пише сайтът “VaticanNews”.

Постоянният представител на Светия престол към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OCSE) направи изказването си по време на втората подготвителна среща на 28-ия икономически и екологичен форум (ЕЕФ).

Иновации, прозрачност, цифровизация

Темата на форума е “Насърчаване на сигурността, стабилността и икономическия растеж в областта на OCSE за предотвратяване и борба с корупцията чрез иновации, повишена прозрачност и цифровизация”. Той се проведе на виртуалната платформа Zoom поради коронавирусната криза. В своето обръщение, монс. Урбанчик повтори необходимостта да се държи вниманието фокусирано върху доброто управление, като никога не забравя, че корупцията представлява голяма заплаха за споделените ценности на ОССЕ и че “създава нестабилност и достига до много аспекти на сигурността, икономическите и човешките измерения”.

Той каза, че както от етична, така и от икономическа гледна точка корупцията “създава илюзията за бързи и лесни печалби, но в действителност наранява всички, подкопавайки доверието, засенчвайки прозрачността и води до съмнение в самата надеждност на целия закон и социална система.”

Папа Франциск

Цитирайки папа Франциск, той заяви: “Корупцията влошава достойнството на индивида и разбива всички добри и красиви идеали. Обществото като цяло е призвано да се ангажира конкретно за борба с рака и корупцията в различните ѝ форми.”

Монс. Урбанчик подчерта задължението на служителите в публичната администрация да работят с прозрачност и честност, “насърчавайки отношенията на доверие между гражданите и институциите”, и отбеляза, че “прекратяването на това доверие е една от най-сериозните прояви на криза на демокрацията.”

“Общото благо представлява ресурс, който трябва да бъде защитен в полза на всички, особено на най-бедните, и с оглед на своята безотговорна употреба държавата е призвана да изпълнява незаменима надзорна функция, като надлежно санкционира незаконното поведение”, подчерта той.

Постоянният представител на Светия престол заяви, че “докато сме изправени пред безпрецедентна криза в здравеопазването, приоритетът на правителствата очевидно е защитата на здравето и безопасността”, излагайки потенциални рискове и възможности за корупция и нарушаване на антикорупционните стандарти, като намаляване на ъглите в процесите на обществените поръчки.

Необходимо е, заключи Урбанчик, да бъдете нащрек в борбата с корупционните практики по време на процеса на реагиране на кризата: “Въпреки че е предизвикателство за международната общност, пандемията от COVID-19 би могла да предостави реална възможност за търсене на нови и иновативни решения, също в борбата с корупцията, които не са разделени, политизирани или частични, но наистина търсят общото благо и цялостното човешко развитие на всички.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments