Светът е напът да се затопли с 2,4 °C въпреки обещанията от срещата на върха COP26

0
21
Климатични промени
Климатични промени. Снимка: Pixabay

Нов анализ показва, че въпреки ангажиментите, поети на срещата на високо равнище за климата COP26, светът скоро няма да постигне целите си за ограничаване на повишаването на глобалните температури. Според прогнозите светът се движи към затопляне с 2,4°C, което е много далече от уговорените 1,5°C, за които държавите са поели ангажимент. Анализът на организацията  „Climate Action Tracker“ (CAT) показва, че е налице огромно разминаване в доверието, действията и ангажиментите“, пише „BBC“.

Срещата на върха в Глазгоу се разглежда като решаваща за ограничаване на последиците от климатичните промени. Тревожно е обаче, че експертните прогнози контрастират с оптимизма от събитието на ООН миналата седмица на фона на убедителните обещания, включително плана за спиране на обезлесяването. Очаква се COP26 да приключи тази седмица.

Междувременно Британската метеорологична служба предупреди, че около 1 милиард души могат да бъдат засегнати от екстремни горещини и влажност, ако средната глобална температура се повиши с 2°C над прединдустриалните нива. В доклада на „Climate Action Tracker“ се разглеждат обстойно обещанията, дадени от правителствата преди и по време на срещата на върха. В него се заключава, че през 2030 г. емисиите на парникови газове, които затоплят планетата, все още ще бъдат два пъти по-високи от необходимото ниво за поддържане на повишаването на температурата под 1,5°C. Учените твърдят, че ограничаването на затоплянето до тези градуси ще предотврати възникването на най-опасните въздействия на климатичните промени.

Срещата на върха, посветена на климата, която беше проведена в Париж през 2015 г., изложи план за избягване на опасните климатични промени, който включваше проследяване на усилията на правителствата в посока задържане на затоплянето под 1,5°C. Когато се анализират действителните политики на страните, а не обещанията обаче, прогнозираното затопляне на света е 2,7°C до 2100 г., разкриват експертните данни. Анализът „Climate Action Tracker“ е подкрепен от редица организации, включително престижния Потсдамски институт за изследване на въздействието върху климата в Германия.

Учените от „Climate Action Tracker“ обвиняват открито правителствата на развитите държави в „застой“ по отношение на стъпките към намаляването на емисиите на парникови газове до 2030 г. В доклада се казва, че новите обещания на САЩ и Китай за достигане на нетни нулеви стойности на вредни емисии леко са подобрили прогнозите за повишаване на температурите в глобален план. Въпреки това се заключава, че засега действията на големите замърсители все още не са достатъчно убедителни.

Както е известно, през последните дни повече от 140 правителства обещаха да достигнат нулеви нетни стойности на вредните си емисии, което означава елиминирането на поне 90% от глобалните емисии. Според организацията обаче основната причина за разминаването между обещанията и прогнозите е продължаващата експлоатация на въглища и природен газ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments