Света литургия и молебен се отслужват в храм-паметника „Свети Александър Невски“

0
8
Александър Невски
Александър Невски. Снимка: Искра.бг

Архиерейска света литургия и молебен за новата 2022 година се отслужват в храм-паметника„Свети Александър Невски“. Днес Православната църква чества Обрезание Господне и паметта на Свети Василий Велики.

Божествената литургия започна в 10:00 часа, а молебенът ще бъде в 11:30 часа.

От Българската патриаршия приканиха православните християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения.

Снощи патриарх Неофит отправи обръщение към българския народ по повод новата 2022 година. Той обяви, че я посрещаме с надежда и че трябва да променим нашия начин на живот.

„По велика Божия милост прекрачихме прага на още една от отредените ни години. Старата изпратихме с облекчение, а Новата посрещаме както винаги с нова надежда за по-добри бъднини. За повече радост, светлина и добра воля между човеците и по-малко мъка, болка и тъга, по-малко враждебност и насилие и не на последно място за по-малко лекомислие, което за съжаление често съпровожда човешките решения и действия. Ето защо в началото на Новата 2022-ра година ние отново молим нашия Небесен Отец да ни дарува не само здраве и благоденствие, но и мъдрост, за да можем да градим своя живот, и най-вече живота на нашите деца, съобразно с Неговата света воля, с Неговия божествен промисъл за света и за човека“, се посочва в обръщението на патриарх Неофит. 

Освен това той твърди, че времето, в което живеем, с особена категоричност ни напомня за това и настойчиво ни подканва към дълбоко осъзнаване и коренна промяна в начина, по който живеем и „господаруваме“ в дарения ни от Твореца свят. Бог има Своите начини да изменя нещата към добро, ала нашето съработничество, полагането на нашите лични усилия е неотменимо условие за всяка такава промяна. В това е смисълът на Божия образ и подобие в човека – че той е сътворен именно за богоуподобяване и за съработничество със своя Творец, за да достигне накрая и до последната си цел, която е обòжението, се казва още в обръщението.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments