Свещенството в Бургас: Отец Евгений подведе дядо Йоан за избора на сливенски митрополит

3
5665
Свщенство
Свещенство. Снимка: Искра.бг

На извънредна пресконференция свещенството в Бургаската околия разкри защо е бил отменен проведения избор на нов сливенски митрополит. Той не бе зачетен като легитимен от Светия Синод и бе отложен. 

По темата е бил внесен доклад на временния наместник на епархията – Варненският митрополит Йоан

След гласуване миналата неделя, избирателите определиха двама епископи, от които Синодът да избере един начело на Сливенска митрополия – Агатополски Йеротей и Константийски Михаил

Днес от бургаското свещенство бяха категорични, че агатополоският епископ Йеротей е напълно достоен за нов митрополит на Сливенската епархия. Те подчерта, че ако бъдат попитани, 99% ще потвърдят това, дори и да не се дали своя глас именно за него. Именно това била причината и самите избори да изглеждат по този начин. 

Изборът на нов сливенски митрополит бе отменен след жалба, подадена от отец Евгений. Днес стана ясно, че преди две години той също е подал подобна жалба. Тогава е имало избор на епархийски съвет. Отец Евгений отново не бил съгласен и считал, че изборът не бил правилен.

 От Бургаското свещенство са на мнение, че именно той е подвел Варненския митрополит Йоан, за да внесе въпросния доклад до Светия Синод. Наред с това той подвежда и цялата българска общественост и манипулира гражданите. 

„Ние се чудехме на какъв принцип ще се касира този избор. Самите митрополити казват, че жалбата е неоснователна, но докладът подвежда“, посочиха бургаските свещеници. 

Те бяха категорични, че върховният законодателен орган е църковният събор и в момента не е налице състояние на неотложност, при което уставът да бъде променян и изборът да бъде направен без участието на народа. Освен това уставът се променял, само когато има църковен събор. 

Бургаското свещенство помоли дядо Йоан да каже дали той е дал своята благословия на отец Евгений да представлява сливенската епархия и Светия Синод. 

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Илиян
Илиян
1 месец по-рано

Я питайте същите тия от кога продават гръцки свещи и. Къде отчитат паричките….А тоя с голямата брада спомняте ли си как гонеше хора по улиците на Несебър с изваден нож ето това искат те Йеротей за да цари беззаконие и своеволията им да останат ненаказани

Илиян
Илиян
1 месец по-рано

Името му било Петър……

пимпарев
пимпарев
1 месец по-рано

боклуци никому непотребни