Свързан ли е Живко Табаков с Валентин Христов, обвиняем по случая „Локорско“?

2
1593
Живко Табаков и Валентин Христов
Живко Табаков и Валентин Христов. Снимка: Facebook

На 16 март Софийски апелативен съд потвърди мярката на Окръжен съд „задържане под стража“ на бургаския бизнесмен Валентин Христов, който беше арестуван по подозрение за участие в организирана престъпна група /ОПГ/ за трафик на нелегални мигранти. Групата се разследва за случая, при който 18 афганистанци се задушиха и загинаха в камион край софийското село Локорско.

Какво знаем за него?

Валентин Христов е бивш граничен полицай. Напуснал е системата на МВР преди 10-12 години. Според информация от прокуратурата той е бил връзката на ОПГ-то с „Гранична полиция“ и е давал информация за това откъде мигрантите могат да прескочат оградата, както и кои служители на браздата няма да създадат проблеми, ако ги видят. Христов е бил задържан на ГКПП „Промахон“ при опит да влезе от Гърция в България. Той остана няколко дни в ареста в Серес, след което на 7 март гръцките власти разрешиха екстрадицията му у нас. 

Това не е първият път, в който бургазлията попада под полезрението на закона. През 2017 година негова бензиностанция в ж.к. „Меден Рудник“, за която твърдеше, че е дал под наем, е била запечатана заради контрабандно гориво.

За бизнесмена се знае, че има интереси в сферата на петролния бизнес, недвижимите имоти и други бизнеси. Бил е и собственик на автомивка. Той е известен в морския град, ползва се със завидни финансови възможности и има широк кръг от познати – някои, от които са изключително сериозни. Един от близките му познати е небезизвестният бивш депутат, бивш общински съветник и близък до известните бизнесмени братя Диневи – Живко Табаков. На кадри, публикувани във Facebook преди няколко години, се вижда как двамата са излизали заедно по заведения, пушили са наргилета и са се забавлявали.

От профила на Христов в социалната мрежа може да се види, че е агитирал да се гласува за Табаков, публикувайки негов плакат с думите „Успех на Живко Табаков“. От своя страна политикът му е благодарил в коментар под поста. Бизнесменът е отправял призива три пъти.

Какво е общото между Табаков и Христов освен близкото му познанство?

Валентин Христов е бил собственик на автомивка „АУТО БЪБЪЛС“ ООД в мол „Галерия“ в Бургас. Можете да видите и снимка, на която през 2015 година е позирал с тогавашния екип.

Валентин Христов с екипа на "АУТО БЪБЪЛС" ООД
Валентин Христов с екипа на „АУТО БЪБЪЛС“ ООД. Снимка: Facebook

Потвърждение, че автомивката е била негова е и справка от Търговския регистър. Според нея през 2013 година управители са били Валентин Христов и Иван Табаков, който е баща на Живко Табаков. През 2014 г. Христов излиза от фирмата.

Справка в Търговски регистър
Справка в Търговски регистър. Снимка: Скрийншот

От втора справка става ясно, че през 2013 г. собственици на „АУТО БЪБЪЛС“ ООД са фирмите „ГОЯ“ ЕООД и „ТРАНС ЮНИВЪРС“ ЕООД. От скрийншотовете можете да видите, че едноличен собственик на капитала на „ГОЯ“ ЕООД в периода между 2008 и 2017 година е бил Христов, а на „ТРАНС ЮНИВЪРС“ ЕООД – от 2008 до днес едноличен собственик е Иван Табаков, бащата на Живко Табаков.

Според запознати Иван Табаков е бил поставено лице и управлението на автомивката и всичко свързано с нея е извършвал синът му Живко Табаков. Оттук възниква въпросът:

„След като Живко Табаков и Валентин Христов са близки познати и са имали бизнес отношения, възможно ли е политикът да има съпричастност и към незаконната дейност на Христов?“

Разбира се от Искра.бг не можем и не твърдим нищо, а задаваме въпрос. Също така даваме право на отговор на Живко Табаков. Най-правдив отговор обаче могат да дадат компетентните институции, след като извършват обстойни проверки.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Работник
Работник
7 дни по-рано

Да разбира се че е свързан. Табаков е шеф на автомивката имат и други общи бизнеси с Вальо. Някъде до Бургас си бяха купили и имоти близо един до друг и построиха къщи. Автомивката беше построена заради връзките на Табаков а Вальо влезе само с кинти и да е управител за да няма Табаков по документи нищо общо с мафията

Някой си там
Някой си там
4 дни по-рано

Ей, ако знаете брат му на Живко какво страхотно момче е. Полицай в Първо РПУ. Полицай та дрънка. Нищо общо с Живко.